Szűcs Viktória: szinte minden második nagyvárosi bölcsődében térítési díjat szednek

Tovább romlott a bölcsődei dolgozók helyzete

A fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 46 százaléka már a térítési díj bevezetéséről döntött, - mondta többek között szerdai, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Bölcsőde Múzeumában tartott sajtótájékoztatóján Szűcs Viktória a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke. Az elmúlt egy évben semmivel sem nőtt a bölcsődei dolgozók bére, sőt romlott a helyzetük, mert az adójóváírás kivezetése és a tb-járulék emelése miatt vannak olyanok, akik kevesebb nettó fizetést kapnak, mint korábban – jelentette ki az LMP-s Ertsey Katalin.

    Ertsey Katalin annak apropóján jelent meg a bölcsődében, hogy tavaly februárban ő illetve két másik politikus, Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz parlamenti képviselője valamint Vörösmarty Attila (Fidesz), a kecskeméti képviselő-testület tagja egy héten keresztül bölcsődei gondozóként tevékenykedett, hogy kiderüljön számukra, milyen munka zajlik a gyerekek elsődleges szocializációs helyén, és ezért milyen fizetést kapnak az ott dolgozók.

    Az elmúlt esztendő tapasztalatait összegezve a politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy „súlyosan diszkriminatív" a bölcsődei normaszámítás, mert az intézmények nem kapják meg a gyermekek után járó összeget, ha az adott napon azok nem jelennek meg.

    Hangsúlyozta, hogy az állam a bölcsődék valós költségeinek csak 32 százalékát állja, ezért a kormányzat „rettentő csúnya módon, egy teljesen más törvénybe beillesztve" bölcsődei személyi gondozási díjat vezet be, amit az „önkormányzatokra terhelnek". Szavai szerint a csődközelben lévő önkormányzatok kénytelenek kivetni azt, így viszont akár havi 25 ezer forinttal is nőhetnek a szülők terhei.

    Ertsey Katalin úgy fogalmazott, hogy a kabinet a szavak szintjén családbarát, de eközben megnehezíti, hogy a gyermekek színvonalas nappali ellátásban részesüljenek, ami azt is gátolja, hogy az anyák visszatérhessenek a munkahelyeikre.

    A képviselő saját, el nem fogadott javaslataikat sorolva a progresszív adózás visszaállítását, a normaszámítás megváltoztatását említette megoldási javaslatként.

    Szűcs Viktória a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy felméréseik szerint a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 46 százaléka már a térítési díj bevezetéséről döntött, további 22 százalék pedig még nem döntött. Hozzátette, hogy a maradékról tudják, hogy nem tervezik életbe léptetni a rendelkezést. Ennek kapcsán elmondta, hogy a legalacsonyabb díj napi száz forint, de tudnak olyanról is, ahol fixen havi tízezer forintot kérnek.

    Kitért arra is, hogy a három gyermekesek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a tartósan betegek és a fogyatékosok a kedvezményezetti körbe tartoznak. Hozzátette, hogy sok önkormányzat egyéni kérelmek alapján ad lehetőséget valamilyen csökkentésre.

    A bölcsődei dolgozókat általában a minimálbéren és a szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják, ami bruttóban 108 ezer forintot, nettóban pedig körülbelül 70-80 ezer forintot jelent.