Nincs nyomuk a jubileumi jutalmaknak

Hiányos az egészségügyi szakdolgozók béremelése

Vészforgatókönyvvel készülnek az egészségügyi szakdolgozók a béremeléssel kapcsolatos tárgyalások következő fordulójára - írja a magyarhirlap.hu.

   Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta, az államtitkársággal történt hétfői egyeztetés több meglepetést is tartogatott.

    A „nulladik verziójú” jogszabálytervezetben nincs nyoma az úgynevezett jubileumi jutalomnak, amelyet a pályán eltöltött idő után kapnak a szakdolgozók. Negyven év betegágy melletti munka után például öthavi illetmény jár. Ez nem nagy összeg – mondta az elnök –, ugyanakkor az életpálya utolsó elemeként szerepel a dolgozók életében, ráadásul a nyugdíjba is beszámít. Nem számol a tervezet a vezetői pótlékkal sem, de Balogh Zoltán ragaszkodna ahhoz, hogy a juttatásokat meg lehessen őrizni a jövőben is. A műszakpótlékok azonban rendben szerepelnek a tervezetben, amit megnyugtatónak tart. Az elnök javaslatot tett a főiskolai végzettségű szakdolgozók – így a gyógytornászok, dietetikusok – bérhelyzetének kompenzálására. Ők ugyanis kisebb emelést kapnak, mint az egészségügyben, de nem egészségügyi végzettséggel dolgozó diplomások. E célra Balogh 420 millió forint maradványt „talált” a számítások között.
 
Forrás: Magyar Hírlap