A tervezett megszorítások miatt általános sztrájk lesz holnap

Spanyolország

Újra beindulhatott a megszorításos/recessziós spirál Spanyolországban a madridi központi bank jelentése szerint. A konzervatív kormány a holnapra meghirdetett általános sztrájk után ismerteti az idei költségvetést.

    Spanyolország újra recesszióba került − derül ki a spanyol jegybank tegnap közzétett havi jelentéséből, amely számok közlése nélkül megállapította: 2012 első negyedévében folytatódott a gazdaság zsugorodása. A spanyol GDP 0,3 százalékkal csökkent 2011 negyedik negyedévében − emlékeztetett a Bloomberg −, vagyis kevesebb mint két évig tartott az amúgy is gyenge növekedés azután, hogy az ország kijutott a legutóbbi recesszióból.

    Mariano Rajoy tavaly decemberben megválasztott kormányának elég rosszkor jött a jegybanki jelentés, hiszen a miniszterelnök pénteken készül prezentálni az idei büdzsét. A szöuli nukleáris csúcson részt vevő Rajoy egyelőre annyit mondott erről, hogy nagyon-nagyon szigorú költségvetést készülnek elfogadtatni − a Reuters úgy tudja, mindenekelőtt az egészségügyi és az oktatási kiadásokon akarnak spórolni, beleértve a 17 autonóm tartománynak juttatott központi támogatásokat is. A fogyasztási adók növeléséről vagy a közalkalmazottak létszámcsökkentéséről nem lesz szó − idézte Rajoyt a Bloomberg, hozzátéve, hogy az előző kormányzat átlag 5 százalékkal vágta meg a közszolgák bérét 2010-ben.

    Rajoy pozícióit némileg gyengíti, hogy a mögötte álló Néppárt (PP) a vártnál kisebb többséggel nyerte meg vasárnap a helyi választásokat Andalúziában (Napi Gazdaság, 2012. március 26.), ezzel együtt elemzők kiemelik: a nép annak tudatában juttatta hatalomra a PP-t az előrehozott választásokon, hogy a konzervatív párt rendcsinálást ígért az eladósodáshoz vezető szocialista éra után. Egy darabig a piacok is bizalmat szavaztak ehhez, de ez eléggé megtépázódott március elején: az eurózóna pénzügyminiszterei akkor jóváhagyták, hogy 5,3 százalék legyen az idei GDP-arányos hiány − miután a kormány eredetileg 4,4 százalékot ígért, majd ezt váratlanul 5,8 százalékra emelte −, ez a győzelem azonban pirruszinak bizonyult. A lazítás hírére a befektetők ismét gyanakodva kezdték szemlélni a spanyol állampapírokat, amelyek hozamát amúgy is csak az ECB két likviditási akciója mentette meg (így viszont a spanyol bankok tele vannak velük). Innen már szinte automatikusan következtek a figyelmeztetések − egyebek közt Mario Monti olasz kormányfő részéről −, hogy az adósságválsággal fenyegetett ország költségvetésének puhítása újabb fertőzést indíthat Európa-szerte. Hogy a spanyol nép mennyire áll még kormánya mögött, az holnap kiderülhet: a tervezett megszorítások miatt általános sztrájk lesz az országban.