Bezár Magyarország negyedik legnagyobb áramtermelő erőműve

101 ember bocsátanak el

Magyarország negyedik legnagyobb áramtermelő erőműve, a tiszaújvárosi Tisza II. erőmű március 31-vel befejezi termelését, 101 embert elbocsátanak.

    Az amerikai AES konszern érdekeltségébe tartozó tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű dolgozóinak többségétől megválik, 101 embert elbocsátanak, erről már értesítette a cég a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkaügyi központját - tudta meg az MTI a munkaügyi központtól.

    A csoportos létszámleépítés után mintegy harminc ember marad Magyarország negyedik legnagyobb áramtermelő erőművében, amely március 31-vel befejezi termelését, a maradók feladata a gépek, berendezések, turbinák "konzerválása", az állagmegóvás lesz.

    Az amerikai tulajdonos azért döntött a Tisza II. bezárása mellett, mert nem kötöttek vele áramvásárlási szerződést, csak március 31-ig - idézte az MTI Kovács Tibor, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának MSZP-s alelnökének az e témában tartott hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott szavait.

    A 900 megawatt kapacitású gáz és olajtüzelésű erőmű 1996-ban került az AES tulajdonába.
 
     December végén felszámolás alá került az amerikai hátterű AES Borsodi Energetikai Kft. Akkor még úgy tűnt, legalább is az AEShonlapja szerint, a társaság továbbra is üzemelteti fogja 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II. Erőművet Tiszaújvárosban. Az áramtermelő AES-Tisza Erőmű Kft. 2010-ben 52 milliárd forint nettó árbevétel mellett mintegy ötmilliárdos veszteséget termelt.

    Az erőmű alacsony kapacitás-kihasználtság mellett veszteségesen üzemelt - értesülések szerint a villamos művek külföldről olcsóbban tudott áramot importálni. Kovács Tibor korábbi, a Borsod Online számára tett nyilatkozata szerint a leállással a megye energetikai ipara is veszélybe kerülhet, miután az esemény például a Mol Zrt. Tiszai Finomítóját, vagy TVK-t is hátrányosan érintheti.