Több mint kétmillió munkanélküli

Lengyelország

A munkanélküliség kivételével kedvező makrogazdasági adatokat tett közzé hétfőn a lengyel statisztikai hivatal, tavaly felgyorsult a GDP növekedési üteme, a kiskereskedelmi forgalom, a termelékenység és az ipari megrendelés-állomány pedig növekedett februárban.

    Februárban éves szinten 13,7 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,2 százalékkal nőtt Lengyelországban a kiskereskedelmi forgalom. Az éves adat gyengébb ugyan a januári 14,3 százaléknál, de jóval meghaladja az elemzők által várt 9,9 százalékot. A könyvek és sajtótermékek kivételével minden árucsoportban nőtt a forgalom, a vegyesáru-üzletek eladásai 33,9 százalékkal emelkedtek, a járműértékesítés 23,6 százalékkal bővült.

    Az új ipari megrendelések állománya 27,5 százalékkal volt nagyobb, mint 2011 februárjában, januárban csak 17,9 százalékos 12 havi növekedést regisztráltak. Havi összevetésben 10,3 százalékkal emelkedett a megrendelésállomány a januári 8,5 százalék után. Az év első két hónapjában az iparban 7,3 százalékkal nőtt a termelékenység.

    Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedvezőtlenül alakultak viszont a foglalkoztatottsági adatok. A munkanélküliségi ráta 13,5 százalékra emelkedett februárban a januári 13,2 százalékról. A regisztrált munkanélküliek száma 2,2 százalékkal emelkedett januárhoz képest, és elérte a 2,168 milliót.

    Ugyancsak hétfőn tették közzé a belföldi össztermék (GDP) múlt évre vonatkozó végleges adatokat. Ezek szerint tavaly az előző évhez képest 4,3 százalékkal nőtt a lengyel GDP, szemben a 2010. évi 3,9 százalékkal.

    A Bank Millennium elemzése szerint a februári adatok arra utalnak, hogy a lengyel gazdaság továbbra is jó ütemben nő. Erős lassulásra nem kell számítani - írja az elemzés, noha kiemeli, hogy a járműértékesítés gyors növekedése az igen alacsony bázisnak és az idei agresszív árleszállításoknak tudható be.

    A devizapiac főleg a kiskereskedelmi adatra reagált kedvezően, az euró jegyzése a 4,1597 zlotys napi csúcsról 4,1393-ra gyengült.