A szakszervezetek továbbra is elutasítják a szabályozást

Olasz munkaerőpiac reform

Ugyan az olasz szakértői kormány és a szakszervezetek tárgyalásai nem jártak eredménnyel, Mario Monti miniszterelnök útjára indította az előzőleg tervezettnél puhább munkaügyi reformcsomagot.

     Útjára indította pénteken az olasz munkaerőpiac reformját Mario Monti szakértői kormánya, de a vártnál kevésbé radikálisan. A múlt hét elején a miniszterelnök még azt közölte, hogy mivel a szakszervezetekkel nem tudják elfogadtatni a tervezett új szabályozást, lezárják a vitát és a kormány a maga felelősségére folytatja tovább a reformot. A legegyszerűbb megoldás ezek után egy kormányrendelet lett volna − ez azonnal életbe lépett volna és a parlament csak módosíthatná −, Monti azonban inkább a törvényhozás elé viszi az ügyet. Ez egyrészt kétségkívül növeli majd a változás erejét − ha elfogadják −, másrészt viszont a kétkamarás parlamentben hónapokig is eltarthat a vita, miközben a legnagyobb szakszervezeti szövetség, a hatmillió munkavállalót képviselő CGIL sztrájkokra készül.

     A szívós konfliktuskezelői képességeit korábban versenyügyi uniós biztosként bizonyító Monti feltehetően azzal is számol, hogy a piacok jól fogadták eddigi reformlépéseit és nyilván már a szándékot is pozitívumként értékelik, hogy évtizedek óta nem látott mértékű változásokat készül végrehajtani a növekedést lebénító munkajogi szabályokon. A szakszervezetek részéről a 18-as paragrafus néven emlegetett szabály megváltoztatása ütközik a leghevesebb ellenállásba: a 15 főnél nagyobb vállalatokra vonatkozó előírás értelmében ma ha valaki elbocsátása után bíróság előtt bizonyítani tudja, hogy az jogtalan volt, akkor nemcsak hogy vissza kell őt venni, hanem a teljes kiesett fizetését is meg kell kapnia. A reformtervek szerint a jövőben csak a bizonyítottan diszkriminatív elbocsátásokra maradna meg ez a szabály, a gazdasági indíttatású leépítéseknél csak anyagi kompenzációra számíthatnának az érintettek.

    A szakszervezetek annak ellenére is elutasítják az új szabályozást, hogy ezzel párhuzamosan a mainál szélesebb körre kiterjesztenék a munkanélküli-ellátást, a vállalatokat pedig ösztönöznék a határozatlan idejű foglalkoztatásra (ma a fiatalokat jellemzően ideiglenesen vagy próbaidőre veszik fel). Ez a reform nem teremt egyetlen új munkahelyet sem − jelentette ki egy szombati vállalkozói konferencián a CGIL vezetője, Susanna Camusso −, az csak a növekedéstől várható, amihez a beruházásokat serkentő politikára volna szükség. Monti viszont azt fejtette ki ugyanott, hogy nem tudják négy-öt hónap alatt megoldani az évtizedek óta halogatott problémákat, de senkinek ne legyenek illúziói: Olaszország nincs jó állapotban. A kormányfő figyelmeztetett: a spanyol államkötvényhozamok ismét megugrottak és nem kell sok ahhoz, hogy olyan trend éledjen újra, amely megfertőzheti az olasz papírok piacát is.