Érik a sztrájk MÁV-nál

Kevesebb járat, kevesebb vasutas?

Végső esetben a sztrájktól sem riadnak vissza a vasutasok. A szakszervezet leépítéstől tart, a fejlesztési tárca azonban ígéri: az áprilisi járatritkítás miatt nem vesztik el a dolgozók munkahelyüket - olvasható a sonline.hu-n.

   Nagyjából 3000 dolgozó – a napokban még arról szóltak a hírek, hogy országosan ennyi vasutas kerülhet az utcára. Áprilisban 414 járatot törölnek és júliustól változik a Munka törvénykönyve – erre vezették vissza aggodalmaikat az érdekvédők. Horváth Gabriella, a VDSZSZ pécsi területi vezetője kérdésünkre pénteken elmondta: a MÁV hivatalosan eddig nem jelentett be csoportos létszámleépítést.

   Az áprilisi járatritkítás után azért feltehetően nem kell majd annyi jegyvizsgáló, mozdonyvezető, mint korábban – hangoztatta. A VDSZSZ képviselője úgy vélte: Somogyot is érintheti a leépítés, csak a Kaposvár-Siófok vonalon két járatot vesznek ki a forgalomból. Ráadásul – húzta alá – a közelmúltban lezajlott Balaton-parti vasúti korszerűsítés nyomán is közel 50 dolgozó jövője válhat kérdésessé. Bár ezzel kapcsolatban a vasúttársaságtól ígéretet kaptak, hogy megpróbálnak majd számukra munkalehetőséget biztosítani. A MÁV-nál az elbocsátással kapcsolatos kérdésünkre pénteken nem válaszoltak. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke egy tegnapi megbeszélés után jelezte: az áprilisi járattörlések nyomán egy vasutas sem veszti el munkahelyét. Legalábbis erről kaptak ígéretet a fejlesztési minisztériumtól. Az persze még kérdéses, hogy milyen változást hoz majd a Munka törvénykönyvé-nek júliusi változása. Információnk szerint, ha mégsem sikerül dűlőre jutni, sztrájkot hirdethet a szakszervezet. Úgy tudjuk, a VDSZSZ jövő csütörtökön tart elnökségi ülést.

Forrás: sonline.hu