Menjek vagy maradjak: valójában mit keresnek a magyarok Angliában?

Anonim válaszokat vár a MTA Társadalomkutató Központja

A Magyar Tudományos Akadémia megelégelte, hogy csak a politikai nyilatkozatokból és városi legendákból tudunk arról, a magyarok miért vándorolnak ki Angliába, ezért most egy kérdőív segítségével szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba. A felmérést követően dokumentumfilm is készül – írja a HVG.
     Az elmúlt időszakban egyre több szó esik azokról, akik hosszabb vagy rövidebb időre külföldre költöznek Magyarországról. A célországok között gyakran szerepel Anglia, ezért az MTA Társadalomkutató Központja most a Nagy-Britanniában élő magyarok életét, társadalmi helyzetét, véleményeit szeretné minél jobban megismerni.
 
   A cél, hogy ne csak a politikai nyilatkozatokból és városi legendákból tudjunk arról, hogy kik, hogyan és miért élnek külföldön.
 
   A válaszadás anonim, a kapott válaszokat csak statisztikai célokra használják, az adatokat semmiféle további célra nem hasznosítják és más személynek, intézménynek nem adják tovább. A kutatás eredményeit 2014 folyamán nyilvánosságra hozzák, azok minden válaszoló számára hozzáférhetők lesznek.
 
  A New Yorkban élő magyarokról már egy film is készült, és ez a terv az Angliában élők esetében is. A Menjek/Maradjak New York-i epizódját tavaly nyáron mutatták be, a londoni epizód bemutatója június 13-án lesz a budapesti Trafóban. Közben már készítik elő a berlini epizódot - számolt be az Index.
 
    Ezen a linken áttektinhetik, melyik országból melyik országba vándorol a legtöbb ember a világon.

Forrás: HVG