Nagy Erzsébet perelni fogja a Klik-et az elmaradt pedagógusi bankkártya-kompenzáció miatt

A különböző levonások után mindössze 20 900 forint jut az érintetteknek

 Ugyan a pécsi önkormányzat 65 millió forintot különített el a pedagógusok számára az - évek óta húzódó - bankkártya-kompenzáció keretében, az összegből csak azok az érintettek részesültek április bérük felvételekor, akik városi fenntartású intézményekben dolgoznak. Azok a pécsi közalkalmazottak viszont, akik tavaly a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vagy a Baptista Szeretetszolgálat fenntartása alá került intézményekben dolgoznak, még nem kapták meg a jogerős bírósági döntéssel nekik megítélt jussukat. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője ezért keresetet nyújt be a Klik ellenírja a pecsiujsag.hu.
    Pécsett hosszú évek óta folyt az egyezkedés a város és az érdek-képviseleti szervek között a bérek bankszámlára utalásának költségtérítése körül. 2010-ig az önkormányzat évente két alkalommal, összességében nyolcezer forint értékű ajándékutalvánnyal teljesítette a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény által előírt kötelezettségét.
 
   2010-től a bankköltség-térítés összege beépült az éves cafeteria összegébe, 2011-tól azonban utóbbi juttatás is megszűnt a közalkalmazottak részére.
 
   Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője ezért pert indított munkáltatója ellen a pedagógusok által jogosnak tartott bankkártya-kompenzáció megtérítése érdekében.
 
  A Pécsi Kúria tavaly meghozott - elvi döntésként is értelmezhető - állásfoglalása a pedagógusoknak adott igazat. A pécsi önkormányzat ezért a 2010 és 2013 közötti időszakban elmaradt kifizetések rendezésére nemrég 65 millió forintot különített el az idei költségvetésben. 
 
  A bökkenő az, hogy nem minden érintett kapta meg visszamenőleg az évi nyolcezer forintos összeget, mert időközben - tavaly - jó pár pécsi oktatási és szociális intézmény a Klik (és a Baptista Szeretetszolgálat) fenntartásába került, így csak azok kapták meg a kompenzációt, akik továbbra is önkormányzati fenntartású intézményben dolgoznak. Ráadásul ez 32 ezer forint bruttó összeg, s a különböző levonások után mindössze 20 900 forint jutott az érintettek számára. 
 
  - Nevetséges mindez, hiszen az évi nyolcezer forintos összegben évekkel ezelőtt állapodtunk meg. Az, hogy mindemellett ez az évekkel ezelőtti pénz bruttósítva lett, még felháborítóbb - méltatlankodik Nagy Erzsébet.
 
   A szakszervezeti vezető szerint a mostani helyzetben nem egészen kétezren kapták meg az elmúlt négy évre vonatkozó kompenzációt, ők főként bölcsődék, óvodák és az Elszámolóház munkatársai, köztük technikai dolgozók is. Legalább ennyien vannak azonban, akik a Klik alkalmazásában dolgoznak már, s akik egyelőre nem jutottak hozzá jussukhoz. Hogy ez megtörténjen, a szakszervezeti vezető pert indít a Klik ellen.
 
   - Debreceni kollégák is megkeresték a Klik illetékes szervét, ahonnan azonban elég cinikus választ kaptak. A levél hivatkozik a Pécsi Kúria azon ítéletére, amelyet az én ügyemben hozott. A debreceni tankerületi igazgató szerint noha „a Kúria ítélete valóban irányadó és mérvadó lehet további eljárások során, azonban hazánkban nincs precedensjog, amely kötelező érvényűvé tenné minden esetben az ítéletet...”
 
  A szakszervezeti vezető mindenesetre hamarosan keresetet nyújt be a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, hogy a Klik alá tartozó közalkalmazottak is megkapják a kompenzációt. 
 
Forrás: pecsiujsag.hu