553 millió forint lelépési pénz a képviselőknek

Egy átlagos munkavállaló négy év után csak egyhavi végkielégítésre jogosult

Egyelőre nem kell a megélhetés miatt aggódniuk azoknak a parlamenti képviselőknek, akik nem szereztek újra mandátumot a választáson. A törvény szerint, bár kihullottak a parlamentből, puhára esnek: többmilliós lelépési pénz is ütheti a markukat – írja a Blikk.
     A honatyák jogállásáról szóló törvény szerint ha a képviselők megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg – vagyis bármilyen okból nem választják őket újra – , úgy az elmúlt félévnyi alapdíjuk és pótdíjuk havi átlagát további hat hónapon keresztül kapják. Így pedig a törvény igencsak kivételez a politikusokkal. Hiszen egy átlagos munkavállaló négy év után csak egyhavi végkielégítésre jogosult, míg ők hatszor ennyire.

   A számokat nézve az összeg is jóval nagyobb, mint amennyiről az átlagos dolgozó csak álmodhat. A Blikk számításai szerint 215 képviselő távozik most a parlamentből, s összesen 553 millió forintra jogosultak. Igaz, kicsit árnyalja a képet, hogy a politikusok most saját csapdájukba esnek. A „pofátlan végkielégítések" ellen hozott különadó miatt – amelynek mértéke eredetileg 98 százalékos volt, most 75 százalékos – jussuk 2 millió forint feletti részéből alig látnak valamit. De így sincs okuk panaszra. Kocsis Máténak (Fidesz) például bruttó 4,8 millió járhat, amiből valamivel több mint kétmillió marad meg tisztán. Ám a VIII. kerület polgármesterének pénzéből inkább a városrész profitálhat.

   – Józsefvárosi általános iskoláknak ajánlom fel a pénzt, az ott tanuló gyermekek tehetséggondozására – mondta a Blikknek Kocsis. A második legnagyobb összegre Mile Lajos (LMP) számíthat. Közel 4,4 milliójából 1,9 milliót kap kézhez. –  Megtartom a juttatást – mondta terveiről szűkszavúan Mile. Lemond viszont közel nettó 1,8 milliós jussáról Ujhelyi István (MSZP), aki az európai parlamenti választás után pályáját valószínűleg Brüsszelben folytatja képviselőkét.

   – A párt uniós választási kampányát támogatom ebből az összegből, mert ezen a voksoláson is nagyon a kormánypártoknak lejt majd a pálya – állította Ujhelyi.

   A szabályozás egyébként különös helyzeteket is teremt. Kránitz László (MSZP) például csak öt hónapig lesz képviselő, ha az új parlament a jövő hónapban megalakul. Így neki annyi lelépési pénz jár, mint amennyit összesen keresett parlamenti munkájával. Ezzel szemben párttársa, Baja Ferenc például 20 évet húzott le az Országgyűlésben. S mivel a nyugdíjig kevesebb mint öt éve van, ilyen feltételekkel a versenyszférában nyolchavi juttatás járna neki, képviselőként mégsem kaphat többet hat hónapnál.
 
Forrás: Blikk