Startlaphoz Csatlakozz!

Európa 30 legnagyobb pénzintézete 80 ezer fővel csökkentette alkalmazotti létszámát

Újabb óriási elbocsátások a bankoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 14. hétfő, 14:33

Tavaly újabb 3,5%-kal csökkentették dolgozóik létszámát Európa legnagyobb bankjai, még messzebb kerülve a válság előtti létszámtól a gazdaság kilábalása ellenére - írja a Reuters. Ahol van is munkahelyteremtés, ott ez jórészt a szigorodó szabályozói követelményekkel függ össze – írja a portfolio.hu.
     A csökkenő bevételek, a tetemes veszteségek és a „túl nagy ahhoz, hogy csőbe menjen” jellegű szabályozói aggodalmak miatt továbbra méretcsökkentő üzemmódban működnek a legnagyobb európai bankok. A lassan javuló pénzügyi kilátások ellenére Európa 30 legnagyobb piaci értékkel rendelkező bankja tavaly 80 ezer fővel csökkentette alkalmazotti létszámát a Reuters év végi jelentéseken alapuló kalkulációja szerint.

Példák

   A legdrámaibb elbocsátások a legnagyobb szervezet-átalakításokhoz kötődtek tavaly. Ilyen volt a spanyol Bankiáé, amely 23%-át bocsátotta el alkalmazottainak. Az olasz UniCredit bocsátotta el a legtöbb embert: 8490 állást szüntetett meg tavaly az éves jelentés alapján, ami részben az IT-funkciók kiszervezéséből adódott. A belga KBC létszámának tavalyi 7938 fős csökkenése egyes érdekeltségek (pl. az orosz Absolut Bank, a szerb KBC Banka) eladásának köszönhető.

   Hasonló okból bocsátotta el dolgozóinak közel 23%-át, 6547 főt a spanyol BBVA is. A brit HSBC globális létszáma 6525 fővel, vagyis közel 2,5%-kal csökkent tavaly. Mindössze három bank - Barclays, Handelsbanken, Deutsche Bank akadta a számba vettek között, amelynek emelkedett a létszáma tavaly, de összességében kevesebb, mint 770 fővel.

Rossz kilátások

   A munkaerő-toborzó cégek figyelmeztetnek: nem várható, hogy valóra válnak idén a pénzügyi szektorból elbocsátott alkalmazottak reményei, ugyanakkor a jövőbeni válságok esetén már kell arra számítani, hogy a banki elbocsátások olyan nagy szerepet játszanak, mint a legutóbbiban. A Robert Walters vezérigazgatója úgy véli, a szektor foglalkoztatottsági adatai soha nem térhetnek vissza a 2008-ban látott szinthez. Akkor a 30 legnagyobb bank közül 25 összesen 252 ezer alkalmazottal többet foglalkoztatott, mint a mostani 1,7 millió fő. Akkor 20 évig tartó buborékról volt szó - mondta.

   A bankok manapság csak néhány kisebb területen növelik dolgozóik létszámát: ilyenek a jogi megfelelés (compliance) specialista helyek, a pénzmosás elleni munkakörök, a kiberbiztonsági és nemzetközi audittal kapcsolatos álláshelyek. Közös jellemzőik ezeknek, hogy a szabályozói követelmények követelik meg a munkahelyteremtést. 
 
Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb óriási elbocsátások a bankoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector