Újabb óriási elbocsátások a bankoknál

Európa 30 legnagyobb pénzintézete 80 ezer fővel csökkentette alkalmazotti létszámát

Tavaly újabb 3,5%-kal csökkentették dolgozóik létszámát Európa legnagyobb bankjai, még messzebb kerülve a válság előtti létszámtól a gazdaság kilábalása ellenére - írja a Reuters. Ahol van is munkahelyteremtés, ott ez jórészt a szigorodó szabályozói követelményekkel függ össze – írja a portfolio.hu.
     A csökkenő bevételek, a tetemes veszteségek és a „túl nagy ahhoz, hogy csőbe menjen” jellegű szabályozói aggodalmak miatt továbbra méretcsökkentő üzemmódban működnek a legnagyobb európai bankok. A lassan javuló pénzügyi kilátások ellenére Európa 30 legnagyobb piaci értékkel rendelkező bankja tavaly 80 ezer fővel csökkentette alkalmazotti létszámát a Reuters év végi jelentéseken alapuló kalkulációja szerint.

Példák

   A legdrámaibb elbocsátások a legnagyobb szervezet-átalakításokhoz kötődtek tavaly. Ilyen volt a spanyol Bankiáé, amely 23%-át bocsátotta el alkalmazottainak. Az olasz UniCredit bocsátotta el a legtöbb embert: 8490 állást szüntetett meg tavaly az éves jelentés alapján, ami részben az IT-funkciók kiszervezéséből adódott. A belga KBC létszámának tavalyi 7938 fős csökkenése egyes érdekeltségek (pl. az orosz Absolut Bank, a szerb KBC Banka) eladásának köszönhető.

   Hasonló okból bocsátotta el dolgozóinak közel 23%-át, 6547 főt a spanyol BBVA is. A brit HSBC globális létszáma 6525 fővel, vagyis közel 2,5%-kal csökkent tavaly. Mindössze három bank - Barclays, Handelsbanken, Deutsche Bank akadta a számba vettek között, amelynek emelkedett a létszáma tavaly, de összességében kevesebb, mint 770 fővel.

Rossz kilátások

   A munkaerő-toborzó cégek figyelmeztetnek: nem várható, hogy valóra válnak idén a pénzügyi szektorból elbocsátott alkalmazottak reményei, ugyanakkor a jövőbeni válságok esetén már kell arra számítani, hogy a banki elbocsátások olyan nagy szerepet játszanak, mint a legutóbbiban. A Robert Walters vezérigazgatója úgy véli, a szektor foglalkoztatottsági adatai soha nem térhetnek vissza a 2008-ban látott szinthez. Akkor a 30 legnagyobb bank közül 25 összesen 252 ezer alkalmazottal többet foglalkoztatott, mint a mostani 1,7 millió fő. Akkor 20 évig tartó buborékról volt szó - mondta.

   A bankok manapság csak néhány kisebb területen növelik dolgozóik létszámát: ilyenek a jogi megfelelés (compliance) specialista helyek, a pénzmosás elleni munkakörök, a kiberbiztonsági és nemzetközi audittal kapcsolatos álláshelyek. Közös jellemzőik ezeknek, hogy a szabályozói követelmények követelik meg a munkahelyteremtést. 
 
Forrás: portfolio.hu