Visszatérhet a félszocpol

Demográfiai csomag

 A Magyar Nemzet információi szerint már elkészült a kormányzaton belül az a javaslatcsomag, amely tovább javíthatja a családok helyzetét és ösztönzi a gyermekvállalást. A demográfiai csomagnak nevezett intézkedéssorozat az előző négyéves periódusban bevezetett családbarát intézkedések folytatása lehet.
     A lap forrásai szerint a tervezett intézkedések között szerepel a félszocpol visszaállítása is.Értesüléseink szerint már elkészült az a javaslatcsomag, amely a gyed extra és a családi adókedvezmény bevezetése után újabb intézkedésekkel segítené a gyermeket nevelő családokat, illetve ösztönözné a gyermekvállalást. Úgy tudjuk, a javaslatcsomag tartalmazza a félszocpol újbóli bevezetését, amelynek lényege, hogy a gyermeket vállaló szülők nemcsak új lakás, hanem használt ingatlan vásárlása esetén is igényelhetnek állami támogatást. Arról, hogy az intézkedéssorozat egyes elemeit mikor vezetik be, a kormány dönt majd.
 
   Korábban használt és új lakásra is igényelhették a gyermeket vállaló családok a szociálpolitikai kedvezményt, amelynek részeként az otthonteremtéshez vissza nem térítendő állami támogatást kaphattak, ám ezt a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány 2009-ben teljes egészében megszüntette.
 
   A polgári kormány 2012-ben tette újra igényelhetővé a szociálpolitikai kedvezményt új lakás vásárlására. Az új építésű ingatlan vásárlására a támogatás akkor vehető igénybe, ha a négyzetméterenkénti ár nem haladja meg a nettó 300 ezer, alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350 ezer forintot. A kedvezmény legalább két gyermek vállalása esetén jár. Két gyermeknél – a lakás méretétől függően – 800 ezertől 1,3 millió forintig, háromnál 1,2–2 millió, négy vagy annál több gyermeknél pedig 1,6–2,5 millió forint között lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. A támogatást 40 év alatti párok igényelhetik. Kiemelten kezeli a jogszabály az energiatakarékos, a fokozottan energiatakarékos, illetve az alacsony energiafelhasználású lakások építését, mert a támogatás összegét 1,1, 1,2 és 1,3-as szorzókkal számolja.
 
   A kormány az előző négy évben további intézkedésekkel segítette a családokat: bevezette a családi adókedvezményt, amely az egy- és kétgyermekes családokban gyermekenként tízezer, három gyermektől pedig fejenként 33 ezer forinttal többet hagy a dolgozó szülők zsebében. Az idén januártól a kedvezményt a személyi jövedelemadón felül a tb-járulékokból is érvényesíteni lehet, ami főleg a 100-110 ezer nagycsaládos háztartás büdzséjét növelte meg jelentősen, de szerényebb mértékű emelkedésben részesült további mintegy 160 ezer kétgyermekes család is.
 
   Szintén idén januártól vezette be a kormány a gyed extrát, aminek köszönhetően már korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed, illetve a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után. A dolgozó kismamák mind a keresetüket, mind a nekik járó családtámogatást megkapják. Az intézkedéscsomag másik fontos pillére, hogy ma a három év alatti testvérek esetén mindkét gyermek után jár a gyermekgondozási ellátás.
 
Forrás: Magyar Nemzet