Startlaphoz Csatlakozz!

Méltatlanul alacsony a készenléti beosztásban dolgozóknak járó pótlék

A szolgálati törvény pontosítását kéri és bérkompenzációt javasol az ombudsman

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 18. péntek, 08:08

 A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak készenléti beosztásával kapcsolatos szolgálati törvény pontosítását és a készenléti pótlékemelés lehetőségének vizsgálatát kérte Pintér Sándor belügyminisztertől Székely Lászlóombudsman.

    Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény nem határozza meg pontosan a készenléti jellegű munkakör fogalmát. A készenléti beosztásban dolgozóknak járó pótlék pedig méltatlanul alacsony - írták. 

    Az alapvető jogok biztosa egy szakszervezet panaszának vizsgálata után a belügyminisztertől kérte a helyzet mielőbbi rendezését. Az ombudsmanhoz forduló szakszervezet szerint indokolatlan hátrányos megkülönböztetés, hogy a részben vagy egészben készenléti feladatot ellátó tűzoltók heti szolgálatteljesítési ideje nyolc órával több, mint a más beosztásban dolgozó, szintén hivatásos szolgálati jogviszonyban álló kollégáiké. A 40 órát meghaladó, de 48 óránál kevesebb szolgálatteljesítés a tűzoltók esetében nem számít túlmunkának, nem jár érte teljes kompenzáció - áll a közleményben.

    Az ombudsman a panasz nyomán hivatalból indított vizsgálatot. Székely László ombudsman jelentésében aláhúzta, nincs hatásköre arra, hogy megvizsgálja, igazságos, méltányos vagy indokolt-e a törvényben a szolgálatteljesítési idő szabályozása. Vizsgálatának központjában az állt, összeegyeztethető-e az egyenlő bánásmód követelményével, hogy a törvény alapján a szolgálat teljesítésének átlagos ideje a készenléti jellegű beosztásokban - 6 hónapos munkaidőkeretre lebontva - heti legfeljebb 48 óra lehet, a nem készenléti beosztásban dolgozóknak viszont maximum 40 órát kell teljesíteniük. 

    A vizsgálat ugyanakkor feltárta, hogy a törvény nem határozza meg pontosan a készenléti jellegű munkakört és azt sem, hogy a szolgálatteljesítésen belül mekkorának kell lennie a rendelkezési állás minimális időtartamának.

    A belügyminiszter a biztos megkeresésére úgy válaszolt, hogy a részben vagy egészben készenléti jellegű beosztásban dolgozók 48 órás szolgálatteljesítésének előírásával nem sérül az egyenlő bánásmód követelménye, a 48 órát meghaladó munkavégzést pedig a hatályos szabályok minden esetben megfelelően kompenzálják - olvasható az ombudsmani közleményben.

    Székely László jelentésében kitért arra is, hogy a magasabb alap-szolgálatteljesítési idő a készenléti munkakörben dolgozók esetében nem önkényes, de aránytalannak tűnik, így közvetve alapjogi aggályokat is felvethet, hogy a 6 hónapos munkaidőkereten belül ötödével nagyobb többletszolgálatot jelenleg csak ez a méltatlanul alacsony pótlék "kompenzálja". A biztos ezért felkérte a belügyminisztert, vizsgálja meg, hogy a következő költségvetési évben lehetőség van-e a készenléti pótlék mértékének arányos emelésére.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szolgálati törvény pontosítását kéri és bérkompenzációt javasol az ombudsman.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector