Látványosan több magyar dolgozik, de...

Közmunka nélkül 2,5 százalékos bővülés

A legfrissebb statisztika szerint idén februárban 239 ezerrel dolgoztak többen hazánkban, mint egy évvel ezelőtt. Ez a több mint 9 százalékos bővülés azonban közmunka nélkül csupán egy „szerény” 2,5 százalékra lenne elég – írja az mfor.hu.
     A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint hazánkban összesen 2,808 millióan álltak alkalmazásban februárban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Ez a szám 9,2 százalékkal (239 ezerrel) haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Igaz ugyan az is, hogy már a versenyszféra is éledezik és kezd felállni a padlóról, egyelőre a közfoglalkoztatás húzóereje még szinte döbbenetes mértékű.
 
   Februárban egyébként 200,3 ezer közmunkás dolgozott a statisztika szerint, ami majdnem 7,5-szer több a 2013 februári állapotnál. Köszönhető mindez a téli közfoglalkoztatásnak. Ugyan ez csak tavaly november óta van és áprilisig fog tartani, ha a közfoglalkoztatottakkal korrigált nemzetgazdasági létszámokat vizsgáljuk meg, látni, hogy milyen hatással volt mindez még erre a statisztikára is.
 
   Miközben már tavaly áprilisban elkezdődött a létszám éves bázison bekövetkezett enyhe növekedése, valójában, ha az állami munkaprogramokban résztvevőket kiszűrjük, akkor ez a „trendforduló” későbbre, 2013 októberére tehető.
 
   Emellett egyébként a versenyszférára nem lehet ok panaszra ezúttal sem, hiszen a januári 39 ezer fős éves bázisú növekedés után februárban 52,7 ezerrel volt magasabb a most közölt 1,838 millió alkalmazott. Hasonló mértékű bővülésre legutóbb majdnem 3,5 éve 2010 őszén volt példa. Mindez egyébként várható is volt azok után, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat új munkahelyek számára vonatkozó adatai is arról árulkodtak, hogy a versenyszféra munkaerő-igénye is fokozódott a korábbiakhoz képest. Mivel a márciusi adatok még kedvezőbbek voltak, véleményünk szerint folytatni fog a versenyszféra alkalmazotti számának gyorsuló ütemű bővülése is.
 
Csökkenő kereset, növekvő reálérték
 
   Februárban bár előző hónaphoz képest olykor esetenként csökkenő bérekkel találkoztunk a statisztikában, a 0,1 százalékos „jelentéktelen” mértékű inflációnak köszönhetően reálszinten folytatódott tovább a növekedés.
 
   Ez alól egyedül a közszféra a kivétel, mivel itt a közmunkások átlagnál jóval alacsonyabb keresete a statisztikát lehúzó hatása érvényesül. Éppen ezért a szféra februári 132 ezer forintos nettó átlagbére 4,1 százalékkal alacsonyabb is az egy évvel korábbinál.
 
Forrás: mfor.hu