Elhárult a sztrájkveszély a BKV-nál

Havi nettó 7500 forintos béremelésben állapodtak meg

Nem lesz BKV-sztrájk: több hónap - nem mindig zökkenőmentes - bértárgyalás lezárásaként ma délelőtt a BKV minden szakszervezete aláírta a közlekedési cég menedzsmentjével az idei béremelésről szóló megállapodást. Gulyás Attila, a BKV egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a VTDSZSZ elnöke az aláírás után a Népszavának elmondta: a megállapodás alapján április elsejétől emelkedik BKV mintegy 11 ezer dolgozója többségének az alapbére, méghozzá átlagosan nettó havi 7500 forinttal, ami - az emelésből kimaradó felső vezetők kivételével – az év hátralévő részében átlagosan 3 százalékos béremelést jelent – írja a Népszava.
     Az emelés azonban az alacsonyabb keresetűeknél azonban elérheti az 5 százalékot is - tette hozzá. Az érdekvédő közlése szerint ezen túlmenően havi 5000 forint Erzsébet-utalvány is jár a dolgozóknak, valamint év végén mindegyikőjük kap fejenként 36 ezer forintot ugyancsak utalvány formájában.
 
   Ezen kívül - még áprilisban, tehát az emelt áprilisi bérek május elejei utalása előtt - kifizetik a dolgozóknak a tavaly megtakarított, és megígért maradvány-pénzt, ami egyszeri, fejenként és átlagosan további 26 ezer forint juttatást jelent.
 
   A megállapodás ezen utóbbi juttatást garantáló pontjában nehezen jutottak a felek egyezségre, mert - mint megírtuk - a tárgyalásoknak volt egy olyan, sztrájkkal fenyegető szakasza, amikor a BKV igazgatóságának a cég jelenlegi vagyonkezelője, a BKK által delegált tagjai részben ebből az összegből akarnák fedezni az idei emelést, ám ebben az érdekvédők nem mentek bele.

Forrás: Népszava