Galló Istvánné nem tekinti legitim szervezetnek a Nemzeti Pedagóguskart

Alakul a küldöttgyűlés

 Csütörtöktől gyűjthetik az ajánlásokat azok a jelöltek, akik a Nemzeti Pedagóguskar küldöttgyűlésébe pályáztak. Az alakuló ülés június 14-én lesz. A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője nem tekinti legitim szervezetnek a hamarosan megalakuló Nemzeti Pedagóguskart – írja az inforadio.hu.
 
   Ebben az évben ötvenmillió forintból gazdálkodik a Nemzeti Pedagóguskar, amelynek küldöttgyűlésébe húsvétvasárnapig lehetett jelölteket állítani - nyilatkozta az InfoRádiónak a kar megalakulását előkészítő bizottság elnöke. Kőrösiné Merkl Hilda hozzátette: április 24 - én közzéteszik a listát, akkortól a pedagógus a saját körzetében jelölt pedagógusokra ajánlást tehet. 

   Az ajánlások leadása csütörtöktől jövő hét keddig tart. A jelöltekre május 12-től 14-ig lehet az elektronikus választási rendszerben szavazni. A választás eredményét pedig május 23-án teszik közzé a nemzetipedkar.hu honlapon.


    Az országos küldöttgyűlés június 14-én lesz. Itt a küldöttek megválasztják a kilenctagú elnökséget. Az ezt követő három hónapon belül összehívják a területi küldöttgyűléseket is, amelyeken megválasztják a területi elnökséget. Emellett 16 szakmai tagozat is megalakul. 

   A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője nem tekinti legitim szervezetnek a hamarosan megalakuló Nemzeti Pedagóguskart.

   Galló Istvánné arra buzdítja az általa vezetett érdekképviselet tagjait, hogy ne vegyenek részt a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő munkájában.

  A PSZ elnöke - szavai szerint - nem látja biztosítva azt, hogy az új szervezet meg fog tudni felelni annak az elvárásnak, hogy egységes pedagógusszakmai érdekeket jelenítsen meg. Galló Istvánné szerint a szakmán belül az érdekek és egy-egy dologról a vélemények rendkívül sokszínűek. 

  A Nemzeti Pedagógus Karnak automatikusan tagja mind a 151 ezer pedagógus, így ennek a szervezetnek lehet a legnagyobb legitimitása az ágazati szervek között. Kilépni a karból nem lehet, de a tagság - a szervezet előkészítésében résztvevők szerint - semmiféle kötelezettséget vagy pluszfeladatot nem ró a pedagógusokra.

  A pedagógusok tavaly létrehozott köztestülete a szakmai érdekképviseletet látja el, emellett javaslatokkal, állásfoglalásokkal látja el az oktatásért felelős tárcát. Ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, illetve véleményezhet és javaslatokat tehet a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotásakor és módosításakor. A pedagógusok etikai kódexének kidolgozásáért is a kar felel.

Forrás: inforadio.hu