A gazdasági vezető végzettsége

Államháztartási törvény

 Az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányredelet 12. § b) pontja szerint a gazdasági vezetőnek a felsőoktatásban szerzett végzettséggel és emellett mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői - 2012. január 1. előtt az Áht. szerinti ellenjegyzői -, vagy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább 5 éves igazolt szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie. Kérdés: A „vagy” szót hogyan kell értelmezni az 5 éves Szt. szerinti gyakorlat tekintetében? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

1. A gazdasági vezetőnek valamilyen mérlegképes könyvelői végzettséggel és költségvetési szervnél 5 éves gyakorlattal kell rendelkeznie  gazdasági vezetői, belső ellenőri érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői, VAGY az Szt. szerinti feladatellátásban? (Az 5 éves gyakorlat valamennyi felsorolt munkakörre kell érteni, vagy csak az Szt. szerinti gyakorlatra van előírva 5 év, a többiből akár 1 hónapnyi is elég, vagy
2. A gazdasági vezetőnek valamilyen mérlegképes könyvelői végzettséggel és (akár 1 hétig tartó) gazdasági vezetői, belső ellenőri érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői gyakorlattal kell rendelkeznie, VAGY ha az Szt. szerinti feladatellátásban költségvetési szervnél 5 éves gyakorlata van, akkor mérlegképes könyvelői végzettség nélkül is lehet gazdasági vezető?
 
   A 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról az alábbi rendelkezést tartalmazza:
12. § (1) A gazdasági vezetőnek a felsőoktatásban szerzett végzettséggel és emellett
okleveles könyvvizsgálói vagy államháztartási mérlegképes könyvelői szakképesítéssel vagy az engedélyezés szempontjából ezzel egyenértékű szakképesítéssel, vagy
mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és a gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői - 2012. január 1. előtt az Áht. szerinti ellenjegyzői -, vagy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább öt éves igazolt szakmai gyakorlattal
kell rendelkeznie.
 
   A gazdasági vezetőnek felsőoktatásban szerzett végzettséggel mindenképpen kell rendelkeznie.
 
   Emellett a vezetőnek rendelkeznie kell:
okleveles könyvvizsgálói vagy
államháztartási mérlegképes könyvelői szakképesítéssel
vagy az engedélyezés szempontjából ezzel egyenértékű szakképesítéssel, vagy
mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és a gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői - 2012. január 1. előtt az Áht. szerinti ellenjegyzői - téren 5 éves gyakorlattal, vagy
mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább öt éves igazolt szakmai gyakorlattal.
 
   Álláspontom szerint a b) pontban a „vagy” arra vonatkozik, hogy  a mérlegképes  könyvelői szakképesítésen túl vagy gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői vagy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább öt éves igazolt szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie a vezetőnek.
1.) Álláspontom szerint 5 éves szakmai gyakorlat kell a b.) pontban nevesített tevékenységek valamelyikében.
2) Álláspontom szerint a vezetőnek   a mérlegképes  könyvelői szakképesítésen túl vagy gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői vagy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább öt éves igazolt szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie.
 
   A vagy arra utal, hogy a mérlegképes könyvelői végzettségen túl vagy  gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői vagy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 150. § (1) és (2) bekezdése szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább öt éves igazolt szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie a vezetőnek.
 
  Ha a mérlegképes könyvelői végzettségre nem lenne szükség, akkor a jogalkotó az  a) ponthoz hasonlóan nevesítette volna a szükséges iskolai végzettséget. De nem ezt tette! Ha valaki tehát a b.) pont alapján felel meg az elvárásoknak a mérlegképes könyvelői szakképesítés elengedhetetlen.

Forrás: munkajog.hu