Startlaphoz Csatlakozz!

A PDSZ a tankönyvrendelet visszavonását kéri

Csupán egy hetük van a könyvek megrendelésére a pedagógusoknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 22. kedd, 16:40

Április 30-ig kell leadni az iskoláknak a tankönyvrendeléseket. Sok kiadványba bele sem lapozhattak a tanárok, de ősztől már ezekből tanítanak – írja a heol.hu.
 
   – Azzal állított haza a tízéves fiam, hogy alá kell írni a tankönyvrendeléssel kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot. A férjemmel nem tudtuk, mire véljük a dolgot. Eddig se kérdezett meg bennünket senki, s egyébként is úgy gondoltuk, a tanárok képesek megítélni, hogy milyen tankönyvből érdemes tanítani – jelezte szerkesztőségünkben egy szülő, aki azt is kérte, nézzünk utána, mi van most tankönyvfronton. A hírekből úgy veszi észre, valami nagyon nincs rendjén.
 
   Nos, az iskolák idén április 30-ig rendelhetik meg a tankönyveket. A 2014/2015-ös tanév nyilvánosságra hozott tankönyvjegyzéke azonban nem váltott ki osztatlan tetszést. A lista miatt a történészek és a társadalomtudósok petíciót írtak, melyben ez áll: „Azzal, hogy az állami fenntartású oktatási intézményekben tantárgyanként két-három kiadvány közül lehet választani, jól bevált, szakmailag elismert tankönyvcsaládok szorulnak ki az oktatásból, míg a kísérleti tankönyvek a listán maradtak.
 
   A petíció aláírói szerint a szűkített tankönyvválaszték szembe megy a köznevelési törvénnyel, a tanár ugyanis nem dönthet szabadon arról, miből fog tanítani.” A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör is a tankönyvrendelet visszavonását kérte.
 
„Zsákbamacskás” rendelés történik
 
   Egy egri pedagógus lapunknak elmondta, hogy az állami fenntartású intézményekben a tanárok mostantól valóban nem választhatnak szabadon, ráadásul a könyvek megrendelésére csupán egy hetük van. Ez alatt a szakmai színvonalat aligha lehetne ellenőrizni. A most megrendelendő tankönyvek jelentős része kísérleti, tehát annak tartalmát a felelős döntés előtt először alaposan tanulmányozni kellene. Korábban az új tankönyvek kiadói jóval a rendelés előtt megküldték a bemutató példányokat, hogy azt a tanárok átlapozhassák, véleményezhessék, de most amolyan „zsákbamacskás” rendelés történik, hiszen erre nincs mód.
 
   Az is kérdéses, hogy ahol az előző években más tankönyvcsaládból tanítottak, miként hidalják át ezt a módszertani kanyart. Felvetődik: mi lesz azokkal a könyvekkel, amelyeket az iskolai könyvtárakban őriznek, hogy azokat ingyen használhassák az arra jogosultak. Valószínűleg betüzelhetik mindet.
 
  Egy másik tanár úgy vélekedett, hogy sok a kérdőjel a könyvek körül, ám egy rutinos, felkészült tanárt nem lehet sarokba szorítani néhány – egyelőre ismeretlen – kiadvánnyal. Sok pedagógus a saját, jól bevált módszerei alapján tanít, s a tankönyv csak segédeszköz, amit félre is lehet tenni, ha a tartalom kritikán aluli.
 
Némelyik könyv olcsóbb
 
  Bárhogy is van, a szülőnek nem mindegy se a tartalom, se az ár. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a magyar, a történelem és matematika könyvek némelyike jóval olcsóbb, mint az előző években, a többi kiadvány ára (nyelvkönyvek, atlaszok) azonban nem kerül kevesebbe.
Megtudtuk, hogy korábban az alsó tagozatosok zömmel mozaikos könyvekből tanultak: az 1-4. évfolyamokon évente átlag 2 millió kiadványt rendeltek az iskolák. A tavaly bevezetett ötödik osztályos kerettanterv alapján átdolgozott természetismeret könyvből is a legtöbb tanulónak a Mozaik kiadványát választotta a tanár, s csak a tanulók harmada tanult az Apáczai, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveiből. Ám ez a könyv nem szerepel a javasolt listán.
 
   Hegedűs István, a felelős miniszteri biztos a kritikákra elmondta: a tankönyvek folyamatosan cserélődnek. A legtöbb bejelentést azért kapták, mert a tartós tankönyveket az iskolák meghatározó mértékben nem tudják újra felhasználni, ezért újat kell rendelniük. Ezért is csökkentették az árakat. Az állam a tartalma szerint tartós tankönyveket a jövőben teljes egészében tartós kivitelben állítja elő, csökkenő költség mellett. Ez a program vezet oda, hogy pár év alatt a tartós könyvek szerepe nőni fog. Az újgenerációs könyvek a fejlesztés ideje alatt cserélődnek, de a fejlesztés után ezek is tartós kivitelben állnak az iskolák rendelkezésére. A javasolt lista 98 százalékában csökkent az ár.
 
   Jellemzően 15, a kísérleti program könyveinél 60-70 százalékkal alacsonyabbak az árak. A legnagyobb csökkenés az 1. évfolyamnál van. A számítások szerint rövid időn belül az állami szerepvállalás a tankönyvellátásban 4 milliárd forint megtakarítás lesz a családoknak.
 
Komplex szakmai és pénzügyi döntés
 
   A tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a tankönyvrendelés mindig komplex szakmai és pénzügyi döntés volt a megrendelők részéről, amely a fenntartók és szülők anyagi lehetőségeihez igazodott. Hegedűs István a kritikákra reagálva közölte, a javasolt listán 550 féle tankönyv van feltüntetve, amiből a fenntartó javasolja a választást. A listához mellékelt tájékoztató egyértelműen fogalmaz, miszerint a lista nem vonatkozik a tankönyvjegyzéken lévő legtöbb könyv által érintett tankönyvkörre (szakképzés, idegen nyelv, sajátos nevelési igényű, emelt szintű pedagógiai programok).
 
A legnagyobb kiadó perre megy
 
   A döntés érzékenyen érintett több tankönyvkiadót is, közöttük az egyik legnagyobbat, a Mozaik Kiadót, amelynek az ügyvédje a történtek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy kártérítési pert indít. A döntést azzal indokolta, hogy mivel a köznevelésért felelős államtitkár levelében szólította fel az állami iskolákat, hogy a KLIK által összeállított javasolt listából válasszanak tankönyveket a következő tanévre, a szülők és a családok érdekei is sérülnek, hiszen nem az ár alapján döntöttek a javasolt listába vételről. Véleménye szerint koránt sem biztosított az, hogy a legolcsóbb könyvek kerülnek majd így a tanulókhoz szeptemberben.

Forrás: heol.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csupán egy hetük van a könyvek megrendelésére a pedagógusoknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector