Csupán egy hetük van a könyvek megrendelésére a pedagógusoknak

A PDSZ a tankönyvrendelet visszavonását kéri

Április 30-ig kell leadni az iskoláknak a tankönyvrendeléseket. Sok kiadványba bele sem lapozhattak a tanárok, de ősztől már ezekből tanítanak – írja a heol.hu.
 
   – Azzal állított haza a tízéves fiam, hogy alá kell írni a tankönyvrendeléssel kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot. A férjemmel nem tudtuk, mire véljük a dolgot. Eddig se kérdezett meg bennünket senki, s egyébként is úgy gondoltuk, a tanárok képesek megítélni, hogy milyen tankönyvből érdemes tanítani – jelezte szerkesztőségünkben egy szülő, aki azt is kérte, nézzünk utána, mi van most tankönyvfronton. A hírekből úgy veszi észre, valami nagyon nincs rendjén.
 
   Nos, az iskolák idén április 30-ig rendelhetik meg a tankönyveket. A 2014/2015-ös tanév nyilvánosságra hozott tankönyvjegyzéke azonban nem váltott ki osztatlan tetszést. A lista miatt a történészek és a társadalomtudósok petíciót írtak, melyben ez áll: „Azzal, hogy az állami fenntartású oktatási intézményekben tantárgyanként két-három kiadvány közül lehet választani, jól bevált, szakmailag elismert tankönyvcsaládok szorulnak ki az oktatásból, míg a kísérleti tankönyvek a listán maradtak.
 
   A petíció aláírói szerint a szűkített tankönyvválaszték szembe megy a köznevelési törvénnyel, a tanár ugyanis nem dönthet szabadon arról, miből fog tanítani.” A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör is a tankönyvrendelet visszavonását kérte.
 
„Zsákbamacskás” rendelés történik
 
   Egy egri pedagógus lapunknak elmondta, hogy az állami fenntartású intézményekben a tanárok mostantól valóban nem választhatnak szabadon, ráadásul a könyvek megrendelésére csupán egy hetük van. Ez alatt a szakmai színvonalat aligha lehetne ellenőrizni. A most megrendelendő tankönyvek jelentős része kísérleti, tehát annak tartalmát a felelős döntés előtt először alaposan tanulmányozni kellene. Korábban az új tankönyvek kiadói jóval a rendelés előtt megküldték a bemutató példányokat, hogy azt a tanárok átlapozhassák, véleményezhessék, de most amolyan „zsákbamacskás” rendelés történik, hiszen erre nincs mód.
 
   Az is kérdéses, hogy ahol az előző években más tankönyvcsaládból tanítottak, miként hidalják át ezt a módszertani kanyart. Felvetődik: mi lesz azokkal a könyvekkel, amelyeket az iskolai könyvtárakban őriznek, hogy azokat ingyen használhassák az arra jogosultak. Valószínűleg betüzelhetik mindet.
 
  Egy másik tanár úgy vélekedett, hogy sok a kérdőjel a könyvek körül, ám egy rutinos, felkészült tanárt nem lehet sarokba szorítani néhány – egyelőre ismeretlen – kiadvánnyal. Sok pedagógus a saját, jól bevált módszerei alapján tanít, s a tankönyv csak segédeszköz, amit félre is lehet tenni, ha a tartalom kritikán aluli.
 
Némelyik könyv olcsóbb
 
  Bárhogy is van, a szülőnek nem mindegy se a tartalom, se az ár. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a magyar, a történelem és matematika könyvek némelyike jóval olcsóbb, mint az előző években, a többi kiadvány ára (nyelvkönyvek, atlaszok) azonban nem kerül kevesebbe.
Megtudtuk, hogy korábban az alsó tagozatosok zömmel mozaikos könyvekből tanultak: az 1-4. évfolyamokon évente átlag 2 millió kiadványt rendeltek az iskolák. A tavaly bevezetett ötödik osztályos kerettanterv alapján átdolgozott természetismeret könyvből is a legtöbb tanulónak a Mozaik kiadványát választotta a tanár, s csak a tanulók harmada tanult az Apáczai, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveiből. Ám ez a könyv nem szerepel a javasolt listán.
 
   Hegedűs István, a felelős miniszteri biztos a kritikákra elmondta: a tankönyvek folyamatosan cserélődnek. A legtöbb bejelentést azért kapták, mert a tartós tankönyveket az iskolák meghatározó mértékben nem tudják újra felhasználni, ezért újat kell rendelniük. Ezért is csökkentették az árakat. Az állam a tartalma szerint tartós tankönyveket a jövőben teljes egészében tartós kivitelben állítja elő, csökkenő költség mellett. Ez a program vezet oda, hogy pár év alatt a tartós könyvek szerepe nőni fog. Az újgenerációs könyvek a fejlesztés ideje alatt cserélődnek, de a fejlesztés után ezek is tartós kivitelben állnak az iskolák rendelkezésére. A javasolt lista 98 százalékában csökkent az ár.
 
   Jellemzően 15, a kísérleti program könyveinél 60-70 százalékkal alacsonyabbak az árak. A legnagyobb csökkenés az 1. évfolyamnál van. A számítások szerint rövid időn belül az állami szerepvállalás a tankönyvellátásban 4 milliárd forint megtakarítás lesz a családoknak.
 
Komplex szakmai és pénzügyi döntés
 
   A tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a tankönyvrendelés mindig komplex szakmai és pénzügyi döntés volt a megrendelők részéről, amely a fenntartók és szülők anyagi lehetőségeihez igazodott. Hegedűs István a kritikákra reagálva közölte, a javasolt listán 550 féle tankönyv van feltüntetve, amiből a fenntartó javasolja a választást. A listához mellékelt tájékoztató egyértelműen fogalmaz, miszerint a lista nem vonatkozik a tankönyvjegyzéken lévő legtöbb könyv által érintett tankönyvkörre (szakképzés, idegen nyelv, sajátos nevelési igényű, emelt szintű pedagógiai programok).
 
A legnagyobb kiadó perre megy
 
   A döntés érzékenyen érintett több tankönyvkiadót is, közöttük az egyik legnagyobbat, a Mozaik Kiadót, amelynek az ügyvédje a történtek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy kártérítési pert indít. A döntést azzal indokolta, hogy mivel a köznevelésért felelős államtitkár levelében szólította fel az állami iskolákat, hogy a KLIK által összeállított javasolt listából válasszanak tankönyveket a következő tanévre, a szülők és a családok érdekei is sérülnek, hiszen nem az ár alapján döntöttek a javasolt listába vételről. Véleménye szerint koránt sem biztosított az, hogy a legolcsóbb könyvek kerülnek majd így a tanulókhoz szeptemberben.

Forrás: heol.hu