Pesszimistán látják a nyugdíjas éveket az egyetemisták

Az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez

Legtöbbjük úgy gondolja, hogy annak összege a 80 ezer forintot sem éri el, ezért döntő többségük úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez. Nagy részük ugyanakkor már tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére – írja a Világgazdaság.
 
  A CIG Pannónia kutatásából az derül ki, hogy az egyetemisták többsége nincs tisztában a mai nyugdíjak összegével. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a megkérdezett egyetemisták azonban áltagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben úgy gondolják, hogy az a 80 ezer forintot sem éri el.
 
   A pesszimista becslés valószínűleg nem független attól, hogy a magyarok jelentős része szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy a korábbi életszínvonalukat fenntartsák. A hallgatók 86 százaléka ért egyet ezzel a vélekedéssel. Ugyanakkor, azok sem becsülik lényegesen magasabbra az átlagnyugdíj összegét, akik szerint annak összege elegendő lesz a tisztes öregkori megélhetéshez (átlagosan közel 88 ezer forint).
 
   Akik szerint nem lesz elegendő a nyugdíjuk, nagyszámban tervezik, hogy félretesznek majd nyugdíjas éveikre. Csupán 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni majd erre a célra. Majdnem minden második válaszadó azt tervezi, hogy már munkába állást követően elkezd kisebb összegekkel az öregkorra félretenni.
 
   A megkérdezettek több mint negyede pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. A diákok közel egytizede azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.
 
   A kutatás eredményeit értékelve Sallai Linda, a CIG Pannónia termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese elmondta: „Jelentős eredmény, hogy már a fiatalok is felismerik saját felelősségüket az öregkori anyagi biztonságuk megteremtésében.
 
   Ez azért is fontos, mert a KSH előrejelzései szerint mire e generáció nyugdíjba vonul, már várhatóan több lesz a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó, ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszer számára.”
 
Szerző: Világgazdaság Online