Startlaphoz Csatlakozz!

A BKV vezetése megszegte a bérmegállapodást?

Engedetlenségi mozgalmat tervez az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 25. péntek, 17:06
 
 Szerződésszegéssel vádolja a BKV cégvezetését az egyik legnagyobb szakszervezet, ezért nem is oszlatja fel a korábban felállított a sztrájkbizottságot. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet állítja, a menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt – BKV-sok ezreit érhette hátrányos anyagi megkülönböztetés. A szakszervezet azonnali újraosztást követel, s ha másként nem megy, ezt engedetlenségi mozgalommal fogja kikényszeríteni – írja az IHO.

  – Alig néhány napja írták alá a BKV-nál a bérmegállapodást a cégvezetés máris felrúgta a saját maga által javasolt, a szakszervezetekre zsarolással rákényszerített feltételeket – állítja Nemes Gábor, a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A viharos körülmények között, hosszas csatározás után, az érdekvédelem részéről nagy kompromisszummal aláírt szerződés egyik eleme volt a tavalyi bérmaradvány kifizetése is, amelyet már eleve szokatlanul sokáig halogatott a cégvezetés. A bérmegállapodás részeként rögzítették: a tavalyi megtakarítást a dolgozók között teljesítményarányosan, a pluszmunkákat, a járművezetőknél például a jegyértékesítés ellenértékét is beszámítva fizeti ki a cég, bruttó 20 és 50 ezer forint közötti összegben.
 
   Ezzel szemben az EKSZ-hez folyamatosan érkeznek a panaszok, hogy a napokban átutalt összegek egyáltalán nem tükrözik ezt az elvet, a számítás követhetetlen, sok dolgozónál nem vették figyelembe a teljesítést, s a különféle igazgatóságok és területek között indokolatlan, sőt rendszertelen eltérés van. A dolgozók tömegei panaszkodnak, hogy a sok felhalmozott tavalyi pluszért egyetlen fillér ellenértéket sem kaptak, csak az alapot, a bruttó 20 ezer forintot. Így járt sok járművezető is, akiknek a megállapodás ellenére sem fizettek, például a rájuk kényszerített fedélzeti jegyárusításért.  Az eddigi információk alapján az EKSZ feltételezi, hogy a BKV egész területén dolgozók ezreit érhette anyagi hátrány – szögezi le Nemes.
 
   A szakszervezet döbbenten tapasztalja, hogy a BKV vezetése még az általa javasolt feltételeket sem tartja be, ezért levélben felszólította a vezérigazgatót, hogy azonnal rendezze a helyzetet, adjon utasítást az újraosztásra, a hiányzó összegek kifizetésére. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezetők engedetlenségi akcióval fogják kikényszeríteni jogos juttatásukat: megtagadják az egyébként több százmillió forintos bevételt jelentő jegyárusítást. Az elvégzett munkát ki kell fizetni – szögezi le Nemes, aki szerint viszont azt a plusz munkát, amit nem fizetnek ki, nem kötelező elvégezni.
 
    Az EKSZ a bértárgyalások során sztrájkbizottságot alakított, amelyet az eredeti tervek szerint a megnyugtató megállapodás után feloszlattak volna. A történtek miatt azonban úgy döntöttek, marad a sztrájkbizottság, s kész az engedetlenségi mozgalom megszervezésére.
 
Forrás: IHO

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Engedetlenségi mozgalmat tervez az Egységes Közlekedési Szakszervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector