Startlaphoz Csatlakozz!

Marad a sztrájkbizottság

Szakszervezet: anyagi kár érte a dolgozókat a BKV miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 27. vasárnap, 07:06

Szerződésszegéssel vádolja a BKV-t az Egységes Közlekedési Szakszervezet, ezért nem számolja fel a sztrájkbizottságát, és ha kell, engedetlenségi mozgalmat indít. A szervezet szerint a BKV nem a szerződésben foglaltak szerint fizetett a munkavállalóknak, akiket így anyagi kár ért. A BKV szerint felháborító és valótlan az, amit a szakszervezet állít – írja a stop.hu.

   Alig néhány napja írták alá a BKV-nál a bérmegállapodást a cégvezetés máris felrúgta a saját maga által javasolt, a szakszervezetekre zsarolással rákényszerített feltételeket - állítja Nemes Gábor, a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az érdekvédelem részéről nagy kompromisszummal aláírt szerződés egyik eleme volt a tavalyi bérmaradvány kifizetése is, amelyet már eleve szokatlanul sokáig halogatott a cégvezetés. A bérmegállapodás részeként rögzítették: a tavalyi megtakarítást a dolgozók között teljesítményarányosan, a pluszmunkákat, a járművezetőknél például a jegyértékesítés ellenértékét is beszámítva fizeti ki a cég, bruttó 20 és 50 ezer forint közötti összegben

   Ezzel szemben az EKSZ-hez folyamatosan érkeznek a panaszok, hogy a napokban átutalt összegek egyáltalán nem tükrözik ezt az elvet, a számítás követhetetlen, sok dolgozónál nem vették figyelembe a teljesítést, s a különféle igazgatóságok és területek között indokolatlan, sőt rendszertelen eltérés van. A dolgozó tömegei panaszkodnak, hogy a sok felhalmozott tavalyi pluszért egy fillér ellenértéket sem kaptak, csak az alapot, a bruttó 20 ezer forintot. Így járt sok járművezető is, akiknek a megállapodás ellenére egyetlen fillért sem utaltak át, például a rájuk kényszerített fedélzeti jegyárusításért. A BKV egész területén dolgozók ezreit érhette anyagi hátrány.

   Az EKSZ a bértárgyalások során sztrájkbizottságot alakított, amelyet az eredeti tervek szerint a megnyugtató megállapodás után feloszlattak volna. A történtek miatt azonban úgy döntöttek, marad a sztrájkbizottság, s kész az engedetlenségi mozgalom (a jegyárusítás elutasítása) megszervezésére - olvasható a szakszervezet honlapján.

BKV: Felháborítóak és valótlanok a szakszervezet állításai

   Valótlanul állítja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy a „menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt”. 

   Nem igaz és a BKV menedzsmentje határozottan visszautasítja, amit az Egységes Közlekedési Szakszervezet a sajtónak eljuttatott közleményében állít, ugyanis a BKV a 2013. évi bérmaradványt a teljesítmények maximális figyelembe vételével osztotta el. Az elosztásra vonatkozó alapelveket a BKV Igazgatósága határozta meg, amelyeket a gazdasági vezetők az egyéni elosztásnál szem előtt tartottak.

   A BKV vezetése felháborítónak tartja az ilyen és ehhez hasonló vádakat, amelyek célja pusztán a szakszervezet népszerűsítése. Az egy héttel ezelőtti bérmegállapodást a BKV vezetősége és a szakszervezeti vezetők közösen írták alá. 

   Mindkét oldalon vállalt engedmények árán együtt jutottak a kompromisszumos megoldáshoz. Azonban van olyan szakszervezeti vezető, aki megtalálja a módját, hogy az egyeztetések nehezen megszülető sikerét is negatívan állítsa be. A felelőtlen megállapítások ugyanakkor a dolgozók motiválásának megnehezítéséhez vezethetnek, amely veszélyeztetheti a jobb teljesítmény elérését.

   Az ilyen félrevezető információk közlése rendkívül veszélyes és fölösleges, indokolatlan feszültséget kelt és ellentétet szít a munkavállalók között, miközben igyekszik szembefordítani a dolgozókat a BKV vezetésével. Ez a próbálkozás azonban sem rövid, sem hosszú távon nem szolgálja sem a dolgozók, sem a vezetőség érdekeit, ugyanakkor hamis képet fest a BKV-ról.

   A BKV vezetése tehát határozottan visszautasítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet állításait és kijelenti, hogy a megállapodásban foglaltak szerint és az Igazgatóság döntésének megfelelően járt el, a bérmaradvány kiosztása korrekt módon, teljesítményarányosan történt.
 
Forrás: stop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezet: anyagi kár érte a dolgozókat a BKV miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector