Szakszervezet: anyagi kár érte a dolgozókat a BKV miatt

Marad a sztrájkbizottság

Szerződésszegéssel vádolja a BKV-t az Egységes Közlekedési Szakszervezet, ezért nem számolja fel a sztrájkbizottságát, és ha kell, engedetlenségi mozgalmat indít. A szervezet szerint a BKV nem a szerződésben foglaltak szerint fizetett a munkavállalóknak, akiket így anyagi kár ért. A BKV szerint felháborító és valótlan az, amit a szakszervezet állít – írja a stop.hu.

   Alig néhány napja írták alá a BKV-nál a bérmegállapodást a cégvezetés máris felrúgta a saját maga által javasolt, a szakszervezetekre zsarolással rákényszerített feltételeket - állítja Nemes Gábor, a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az érdekvédelem részéről nagy kompromisszummal aláírt szerződés egyik eleme volt a tavalyi bérmaradvány kifizetése is, amelyet már eleve szokatlanul sokáig halogatott a cégvezetés. A bérmegállapodás részeként rögzítették: a tavalyi megtakarítást a dolgozók között teljesítményarányosan, a pluszmunkákat, a járművezetőknél például a jegyértékesítés ellenértékét is beszámítva fizeti ki a cég, bruttó 20 és 50 ezer forint közötti összegben

   Ezzel szemben az EKSZ-hez folyamatosan érkeznek a panaszok, hogy a napokban átutalt összegek egyáltalán nem tükrözik ezt az elvet, a számítás követhetetlen, sok dolgozónál nem vették figyelembe a teljesítést, s a különféle igazgatóságok és területek között indokolatlan, sőt rendszertelen eltérés van. A dolgozó tömegei panaszkodnak, hogy a sok felhalmozott tavalyi pluszért egy fillér ellenértéket sem kaptak, csak az alapot, a bruttó 20 ezer forintot. Így járt sok járművezető is, akiknek a megállapodás ellenére egyetlen fillért sem utaltak át, például a rájuk kényszerített fedélzeti jegyárusításért. A BKV egész területén dolgozók ezreit érhette anyagi hátrány.

   Az EKSZ a bértárgyalások során sztrájkbizottságot alakított, amelyet az eredeti tervek szerint a megnyugtató megállapodás után feloszlattak volna. A történtek miatt azonban úgy döntöttek, marad a sztrájkbizottság, s kész az engedetlenségi mozgalom (a jegyárusítás elutasítása) megszervezésére - olvasható a szakszervezet honlapján.

BKV: Felháborítóak és valótlanok a szakszervezet állításai

   Valótlanul állítja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy a „menedzsment máris felrúgta a napokban aláírt bérmegállapodást, mert a szerződésben foglaltak ellenére nem teljesítményarányosan fizette ki a dolgozóknak a tavalyi bérmaradványt”. 

   Nem igaz és a BKV menedzsmentje határozottan visszautasítja, amit az Egységes Közlekedési Szakszervezet a sajtónak eljuttatott közleményében állít, ugyanis a BKV a 2013. évi bérmaradványt a teljesítmények maximális figyelembe vételével osztotta el. Az elosztásra vonatkozó alapelveket a BKV Igazgatósága határozta meg, amelyeket a gazdasági vezetők az egyéni elosztásnál szem előtt tartottak.

   A BKV vezetése felháborítónak tartja az ilyen és ehhez hasonló vádakat, amelyek célja pusztán a szakszervezet népszerűsítése. Az egy héttel ezelőtti bérmegállapodást a BKV vezetősége és a szakszervezeti vezetők közösen írták alá. 

   Mindkét oldalon vállalt engedmények árán együtt jutottak a kompromisszumos megoldáshoz. Azonban van olyan szakszervezeti vezető, aki megtalálja a módját, hogy az egyeztetések nehezen megszülető sikerét is negatívan állítsa be. A felelőtlen megállapítások ugyanakkor a dolgozók motiválásának megnehezítéséhez vezethetnek, amely veszélyeztetheti a jobb teljesítmény elérését.

   Az ilyen félrevezető információk közlése rendkívül veszélyes és fölösleges, indokolatlan feszültséget kelt és ellentétet szít a munkavállalók között, miközben igyekszik szembefordítani a dolgozókat a BKV vezetésével. Ez a próbálkozás azonban sem rövid, sem hosszú távon nem szolgálja sem a dolgozók, sem a vezetőség érdekeit, ugyanakkor hamis képet fest a BKV-ról.

   A BKV vezetése tehát határozottan visszautasítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet állításait és kijelenti, hogy a megállapodásban foglaltak szerint és az Igazgatóság döntésének megfelelően járt el, a bérmaradvány kiosztása korrekt módon, teljesítményarányosan történt.
 
Forrás: stop.hu