Gyakran állandósítják a kölcsönzött munkaerőt

Csökken a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatottak száma

„A legfrissebb adatok szerint ma Magyarországon több mint 720 céget érint a munkaerő-kölcsönzés kérdése, ők azok, akik reményt adhatnak több tízezer munkanélkülinek, akik számára a munkaerő kölcsönzés beválthatja a reményeket a visszatérésre az állandó munkavállalók közé – legalább is ezt mutatják az elmúlt 3 év adatai, amely szerint folyamatosan csökken a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig nő a közülük állandó állományba vettek aránya” – mondta el Simon Balázs, aki hamarosan a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szakmai Konferenciáján ad elő. 

   Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásoknak rendez konferenciát a Wolters Kluwer Kft. május 14-15-én, amelyen Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója is előad. A konferencia kapcsán a munkaerő-kölcsönzés helyzetéről elmondta, hogy a CIETT (International Confederation of Private Employment Agencies) legutóbbi, 2009-es világméretű felmérés szerint munkaerő-kölcsönzés keretében az Európai Unióban a munkavállalók 1,5%-át foglalkoztatják, míg Magyarországon ez az arány 1,2%. Ezek a számok a munkaképes lakosság arányában és nem az összes foglalkoztatott arányában értendők. Amennyiben a foglalkoztatottak arányában nézzük, az arány az EU-ban és Magyarországon közel azonos, 2,6%-körül mozog. 

   Simon Balázs azt is elmondta, hogy az, hogy a foglalkoztatottak arányában az EU arányaival csaknem megegyező a magyarországi munkaerő-kölcsönzés százaléka az alacsonyabb foglalkoztatási szint miatt alakult ki. Azonban pozitívumként emelhetjük ki, hogy az elmúlt három év kölcsönzött munkavállalói létszámcsökkenését épp az okozta, hogy a cégek helyzetük stabilizálódásának eredményeképpen elkezdték állományba venni az addig kölcsönzött munkavállalókat, így míg 2010-ben még 130.000 volt a kölcsönzött munkaerő száma, 2011-ben ez a szám már csak 111.000 fő volt, 2012-ben pedig 102.000. Az adatok szerint 2012-ben összesen 24.000 főt vettek fel kölcsönzésből állományba. 

   A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szakmai Konferenciája egy olyan fórumon szeretné megvitatni az érintettekkel a munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdéseit, ahol együtt gondolkoznak, és például olyan kérdésekre keresnek választ, hogy milyen következményekkel jár számukra a halasztott ÁFA július 1-jei kivezetése 
Magyarországon a munkaerő-kölcsönzés 721 vállalkozást érint 982 telephelyen az ÁFSZ legutolsó adatai szerint – nekik jelent segítséget, ha a fentieken kívül többek között választ kapnak arra, hogy van-e megoldás az áfa szabályváltozásból adódó likviditási nehézségek kezelésére, lehet-e a regionális terjeszkedés az iparág jövője, illetve ha igen, akkor hogyan érdemes finanszírozni az export orientált növekedési stratégiát. (OP)