A felmérések szerint érdemes támogatni a dolgozók sportolását

A cég iránti lojalitás is fokozódik
 
 Közel hetven közép- és nagyvállalat bevonásával zajlott átfogó kutatás a munkahelyi egészségfejlesztésről és a munkavállalók sportolási szokásairól. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres sport pozitívan hat nemcsak a magánéletben, de a munkavégzésre is. Még a cég iránti lojalitás is fokozódik – írja a szoljon.hu.

   A kutatás során mind vállalati, mind dolgozói szempontból körüljárták a témát, 68 vállalat és 803 munkavállaló töltött ki kérdőívet. 
  
   A felmérésből kiderült, hogy a cégek 79%-a támogatja a munkahelyi sportot (több mint felük szervez céges sport- és egészségnapot is szervez) abból az elgondolásból., hogy a rendszeres sport javítja a munkavállalók egészségét (90%), fejleszti a stressz-kezelést a munkahelyen (66%), fokozza a dolgozók teljesítményét (47%) és csökkenti a betegség miatti távollét arányát (32%).Az elképzelést a munkavállalók válaszai is alátámasztják: egyértelműen tapasztalat, hogy a testmozgás pozitívan hat a munkában és a magánéletben egyaránt. Az alkalmazottak jobb állóképességről (81%), megnövekedett munkahelyi hatékonyságról (49%), kevesebb betegség miatti hiányzásról (49%) számoltak be. 

   Bár a stratégiai alapokon nyugvó tudatos vállalati egészségfejlesztés csak az elmúlt 3–4 évben kezdett kibontakozni hazánkban, a kutatás eredményei azt mutatják, a vállalatok felismerték, hogy az egészséges munkavállalóknak komoly szerepük van az üzleti célok elérésében; befektetésként tekintenek a dolgozók egészségi állapotára és hosszú távú megoldásokra törekszenek, előtérbe helyezve a prevenciót.Megyei szinten azért árnyaltabb a kép, a megkérdezett vállalkozások többsége nem foglalkozik külön a dolgozók sportolásával. Említésre méltó példák itt is akadnak mint például a BI-KA Logisztika Kft. 
 
   – Vállalatunk közel kilencven munkatársat foglalkoztat, így elengedhetetlen, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az egészséges életmód népszerűsítésére – tájékoztatott Nagy Julianna, a cég  pr és kommunikációs munkatársa. 
  
   – Támogatjuk munkatársaink sporttevékenységeit, olyan versenyeken való részvételét, mint például Vivicitta városvédő futás, Bicogó maraton, stb. Fontos számunkra a munkatársak és hozzátartozóik szponzorálása is. Rendszeresen támogatjuk a Tisza Evezős Egyletet, melynek egyik tehetséges versenyzője munkatársunk gyermeke, valamint a Liget Folklórcentrum Alapítványt, így segítve a Tisza Táncegyüttest, melynek munkatársunk is tagja.
 
   A tavaly elnyert Családbarát munkahely pályázat keretében pedig havonta gyümölcsnapot, valamint sportolási lehetőséget is magukba foglaló családi programokat szervezünk. Úgy véljük, a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárul a teljesítőképesség és szellemi frissesség növeléséhez, ezért minden eszközzel igyekszünk segíteni az egészséges életmódra való áttérést. A kerékpáros munkába járást is népszerűsítjük: a múlt ávben fedett kerékpártárolót alakítottunk ki, valamint csatlakoztunk a Magyar Kerékpárosklub őszi, „Bringázz a munkába!” kampányához is. 

   A Stadler az alkalmazotti körnél szélesebb körben támogatja az egészséges életmódot, a 2009-es gyáralapítás óta a város jelentősebb sporteseményeinek szponzorai között találhatjuk. Közismert, hogy februárban névadó szponzori megállapodást kötött a Szolnoki MÁV FC-vel a szolnoki labdarúgás fellendítését célozva.
 
   Arra is akad példa, hogy érdeklődés hiányában szűnik meg a céges sport.

   Négy–öt évvel ezelőtt még a Borovi Faipari Zrt.-nek is volt saját focicsapata. Ma már nincs. 

   – Az akkori gárda kiöregedett, a fiatalabbakat nem érdekli a foci – árulta el Kuizs Jánosné vezérigazgató-helyettes. – Bár az is igaz, régen jóval több alkalmazottunk volt. Asztalosaink sokat dolgoznak, többségük pedig vidéken lakik, otthon művelik a kertet, nem hiányzik nekik, hogy még külön sportolni járjanak.

Forrás: szoljon.hu