Sürgős felhívás Istambulból

Megkísérlik megünnepelni a Taksim téren Május elsejét

Törökországban az első tömeges Május 1-jei felvonulást 1976-ban Isztambulban a Taksim téren rendezték százezrek részvételével. Egy évvel később fél millióan vettek részt, akik közül 37 demonstrálóval végzett sortűz.

   Soha senki ellen sem emeltek vádat ezért a bűntettért, viszont a kormány évtizedekre betiltotta Május 1-je megünneplését a Taksim téren. Azokra, akik megpróbáltak ott összegyűlni könnygáz, erőszak és letartóztatás várt.
 
   Az erőszak tavaly érte el csúcsát amikor százak sérültek meg.
 
   Idén a szakszervezetek, köztük a DISK, KESK és az Orvosok és Mérnökök Kamarája bejelentették, hogy újra megkísérlik megünnepelni a Taksim téren Május elsejét. Recep Tayyip Erdoğan kormánya a bejelentésre válaszul betiltotta az eseményt.
 
   Amikor a szakszervezeti vezetők egy kisebb sajtótájékoztatót akartak tartani április végén (lásd a fényképet) a rendőrség könnygázt vetett be és többeket letartóztatott.
 
   A török szakszervezeti tagok követelik Május 1. békés megünneplésének jogát a Taksim téren, melyen meg kívánnak emlékezni 1977-ben ás azóta áldozatul esett mártírokról, fel kívánnak szólalni a szakszervezetek szabadságáért, egy demokratikusabb társadalomért és a biztonságosabb és jobb munkakörülményekért.
 
Kérjük támogasd őket!
 
   Kevesebb, mint egy percedbe kerül. Erdoğan miniszterelnöknek címzett tiltakozó üzenet küldéséhez kattints ide: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2280
 
   Küld el ennek a kampánynak az üzenetét a munkatársaidnak, családtagjaidnak és szakszervezeted tagjainak. Terjeszd e-mailben, posztold Facebookon, Twitteren és más szociális hálózatban. Ha a szakszervezeted rendelkezik e-mail listával, és küld el az üzenetet annyi tagnak, amennyinek csak tudod.
 
   Az idő rövid. Isztambuli testvéreinknek most van szükségük a támogatásodra.
 
Köszönjük!

 
Eric Lee