Tízezrek veszthetik el mégis az állásukat?

Júniusra ígérnek segítséget

 „Átkozottul nehéz a helyzet, a munkaügyi hivataloknál égnek a vonalak, és még a fideszes polgármesterek is háborognak” – mondta a Heteknek egy alföldi város polgármestere annak kapcsán, hogy május 1-jétől mindössze 34 közmunkást tudnak majd foglalkoztatni. Igaz, hogy május közepétől az ígéretek szerint ez a szám körülbelül százzal bővülni fog, ám a keret így is jóval kisebb lesz, mint eddig: a téli időszakban előfordult, hogy az ötszázat is meghaladta a közmunkások száma a városban, akik közül mintegy százan vettek részt az úgynevezett alapkompetencia-oktatásban – írja a Hetek cikke nyomán a Világgazdaság.

   Nem sokkal jobb a helyzet az egyik szomszédos kisvárosban sem, ahol a választást megelőző időszakban 200-ra bővült a közfoglalkoztatottak létszáma (közülük százan ültek iskolapadban), ami a következő, májustól szeptember végéig tartó időszakban 50-re esik vissza – legalábbis a jelenlegi lehetőségeket figyelembe véve.
 
   Ugyanakkor két Békés megyei város polgármestere arról számolt be a lapnak, hogy információik szerint egy június 1-től induló újabb programban „szinte korlátlan” lehetőségek lesznek a közmunkások foglalkoztatására – legalábbis a leghátrányosabb települések számára. A Belügyminisztérium is igyekezett cáfolni a közmunkaprogram „befagyasztását”. Közleményükben hangsúlyozták, hogy idén a tavalyinál több pénz jut közfoglalkoztatásra, és 2014-ben is az elmúlt évihez hasonló létszám bevonásával folytatódnak ezek a programok. A költségvetés erre a célra 183,8 milliárd forintot irányzott elő 2014-re, ami 3,9 milliárd forinttal több, mint a tavalyi keret.

Forrás: Világgazdaság