Szakemberhiánytól félnek a németek

Csökkent a munkát keresők száma

 Német szakértők szerint a növekedés javulása mozgást indított be a német munkaerőpiacon - írja a Die Presse című bécsi lap nyomán a Világgazdaság. Ennek folytán áprilisban csökkent a munkát keresők száma Németországban. A DPA hirügynökség által megkérdezett német közgazdászok emiatt a munkanélküliség 90 ezer fővel való csökkenését várják. Emiatt a szakértők jó 10 ezer fős hiánnyal számolnak.

  „Azzal számolunk, hogy az áprilisban bekövetkezett pozitív fejlemény folytatódik majd a következő hónapokban” - hangoztatta Heiko Peters, a Deutsche Bank szakértője. A német kormány szakértői tanácsa közben 2014-re a GDP 1,9 százalékos növekedésével számol. Az Allianz szakértője, Rolf Schneider szerint pedig a német gazdaság idén 2 százalékkal, sőt még ennél is erősebb ütemben növekszik majd, ennek a német munkaerőpiacon jelentkező megfelelő következményeivel együtt.
 
   Ugyanakkor a német munkaadók a szakemberhiánytól tartanak. A fémipari munkaadók véleménye szerint a a 63 éves nyugdíjkorhatárra vonatkozó kormánytervek veszélyeztetik a versenyképességet. A tervezett intézkedés nyomán a német fém- és az elektronikai iparban a következő tíz évben akár kétszázezer munkavállaló mehet idő előtt nyugdíjba.

Forrás: Világgazdaság