Startlaphoz Csatlakozz!

Felére csökkent a tűzesetek száma az országban

Országos emlékmű a hősi halott tűzoltóknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 06. kedd, 08:09

A hősi halott tűzoltóknak emelt első országos emlékműről, valamint az elmúlt években a tűzoltóknak biztosított juttatásokról is beszélt a 180 percben Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

   Emlékművet avattak hétfőn Budapesten a tűzoltóság, a polgári védelem és a katasztrófavédelem hősi halottainak tűzoltónap alkalmából. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházánál, a XIV. kerületi Mogyoródi úton elhelyezett alkotás hiánypótló. Nagyon sok helyen vannak a tűzoltók védőszentjét, Flóriánt ábrázoló szobrok, minden tűzoltóságon van emlékszoba és a katasztrófavédelemnek vannak múzeumai is, de ilyen emlékmű még nem volt – mondta Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató.

   Az avatásra a hősi halottak még élő hozzátartozóit is meghívták, illetve megjelentetnek a szolgálat közben elhunytakról szóló kiadványt is. A tűzoltó múzeumnak ugyanis sok hónapos munkával sikerült felkutatnia 124 hősi halottat. Az első az 1886-ban egy önkéntes debreceni diáktűzoltó volt, aki oltás közben vesztette életét, a 124. pedig az a Kövecs Gergő, aki 2013 novemberében a Rám-szakadéknál vesztette életét, miközben egy bajbajutott ember segítségére sietett társaival. Bakondi György hozzátette: a 124 név szerint azonosított kolléga mellett az ismeretlen hősi halotté is lesz az emlékmű. Előfordulhat, hogy régi dokumentumok elkallódása miatt nem mindenkit találtak meg a kutatás során, aki a lakosságot védelmezve hősiesen helyt állt, és ennek során a legdrágábbat, az életét vesztette el.

   A tűzoltók munkája kapcsán Bakondi György kiemelte, hogy 2013-ban, az előző évhez viszonyítva felére csökkent a tűzesetek száma az országban, ami nagyon nagy eredmény. Ez elsősorban a hatósági munka célirányosságának és az önkéntes tűzmegelőzési tevékenységének tudható be – fogalmazott.

   A juttatásokról a főigazgató azt mondta, az önkéntes tűzoltók, illetve polgári védelmi szervezetek tagjai ingyen látják el a feladatukat, a hivatásos tűzoltók az elmúlt négy évben pedig ugyanolyan anyagi elismerésben részesültek, mint bármely más rendvédelmi szerv dolgozói, illetve a honvédségi tiszthelyettesek. A hivatásos tűzoltók élet- és munkakörülményeinek fejlesztésére is sok milliárd forint jutott, számos tűzoltólaktanya újult meg, harmincöt katasztrófavédelmi őrsöt adtak át és a technikai eszközparkot is jelentősen fejlesztették.
 
   A technikai fejlesztésekről elmondta, jelenleg 43 típusú tűzoltóautó, szakszóval fecskendő, van rendszerben Magyarországon, átlagéletkoruk közelíti a tizenöt évet, mindenképpen jelentős lépést kellett tehát tenni a korszerűsítésért. Ez részben felújítást, de legalább akkora mértékben új eszközök beszerzését jelenti. Pár héttel ezelőtt, hetven év után először, magyar tűzoltóautó prototípusát mutatták be, amelynek felépítése, működése, kezelhetősége teljes mértékben a tűzoltók igényeihez igazodik. Ezen kívül új védőruhát, légzőkészüléket is rendszerbe állítottak, valamint megháromszorozták az önkéntes tűzoltók pénzügyi támogatását, akiknek így több jut védőeszközre, kiképzési, üzemeltetési költségre – mondta a főigazgató.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Országos emlékmű a hősi halott tűzoltóknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector