Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Betegség felmondási idő alatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 06. kedd, 17:16

 Az egyik munkavállaló 2014. március 5-én felmondással szüntette meg a munkaviszonyát. A felek megállapodtak abban, hogy a munkavállaló utolsó munkában töltött napja 2014.április 4. lesz, addig pedig munkát végez. A munkavállaló a felmondási idő alatt (2014. március 7-én) azonban beteg lett. Kihat-e ez a felmondásra? Meghosszabbítja-e ez a helyzet a felmondási időt? A gyógyulást követően folytatódik csak a felmondási idő, esetleg a felmondás ebben az esetben jogellenessé válik? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint a felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődő időtartam, amely legalább harminc nap. A felmondási idő tehát a felmondás közlése és a munkaviszony megszűnése közé iktatódó időtartam [Mt. 68. § (1) bekezdés, 69. §]. A felmondási idő a munkaviszony része, annak tartama alatt ugyanazon jogok és kötelezettségek terhelik a feleket, mint a felmondás közlése előtt (bár munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő felére a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzés alól (Mt. 70. §).Ebből következően a felmondási idő alatt bekövetkező keresőképtelenség nem befolyásolja a felmondási idő hosszát, így annak lejártát sem.
   A munkaviszony akkor is a szabályszerűen közölt felmondás szerinti felmondási idő leteltével szűnik meg, ha közben a munkavállaló beteg lesz, vagy más okból mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól (például szabadságot vesz igénybe). Ez akkor is így van, ha a keresőképtelenség még a felmondási idő lejártakor (a munkaviszony megszűnésének napján) is tart.
 
   A felmondási idő alatti keresőképtelenség nem teszi a felmondást jogellenessé.Ettől eltérően, ha a munkáltató él felmondással, és a felmondás közlésekor a munkavállaló keresőképtelen, akkor a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejártát követő napon kezdődik [Mt. 69. § (2) bekezdés a) pont]. Ez a szabály sem érinti viszont azt az esetet, ha a munkavállaló a munkáltatói felmondás közlése után lesz beteg. Ekkor a fent kifejtettek irányadóak, tehát a felmondás közlése után bekövetkező keresőképtelenség nincs kihatással a felmondási időre.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Betegség felmondási idő alatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector