Betegség felmondási idő alatt

Munka törvénykönyve

 Az egyik munkavállaló 2014. március 5-én felmondással szüntette meg a munkaviszonyát. A felek megállapodtak abban, hogy a munkavállaló utolsó munkában töltött napja 2014.április 4. lesz, addig pedig munkát végez. A munkavállaló a felmondási idő alatt (2014. március 7-én) azonban beteg lett. Kihat-e ez a felmondásra? Meghosszabbítja-e ez a helyzet a felmondási időt? A gyógyulást követően folytatódik csak a felmondási idő, esetleg a felmondás ebben az esetben jogellenessé válik? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint a felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődő időtartam, amely legalább harminc nap. A felmondási idő tehát a felmondás közlése és a munkaviszony megszűnése közé iktatódó időtartam [Mt. 68. § (1) bekezdés, 69. §]. A felmondási idő a munkaviszony része, annak tartama alatt ugyanazon jogok és kötelezettségek terhelik a feleket, mint a felmondás közlése előtt (bár munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő felére a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzés alól (Mt. 70. §).Ebből következően a felmondási idő alatt bekövetkező keresőképtelenség nem befolyásolja a felmondási idő hosszát, így annak lejártát sem.
   A munkaviszony akkor is a szabályszerűen közölt felmondás szerinti felmondási idő leteltével szűnik meg, ha közben a munkavállaló beteg lesz, vagy más okból mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól (például szabadságot vesz igénybe). Ez akkor is így van, ha a keresőképtelenség még a felmondási idő lejártakor (a munkaviszony megszűnésének napján) is tart.
 
   A felmondási idő alatti keresőképtelenség nem teszi a felmondást jogellenessé.Ettől eltérően, ha a munkáltató él felmondással, és a felmondás közlésekor a munkavállaló keresőképtelen, akkor a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejártát követő napon kezdődik [Mt. 69. § (2) bekezdés a) pont]. Ez a szabály sem érinti viszont azt az esetet, ha a munkavállaló a munkáltatói felmondás közlése után lesz beteg. Ekkor a fent kifejtettek irányadóak, tehát a felmondás közlése után bekövetkező keresőképtelenség nincs kihatással a felmondási időre.

Forrás: munkajog.hu