A legmenőbb gazdasági OKJ képzések

A legjobban megfizetettek közé tartoznak
 
A gazdasági OKJ képzések népszerűsége töretlen, mert a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák – írja a privatbankar.hu.

   A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatai alapján összeállította a legnépszerűbb gazdasági OKJ-s képzések 2014-es toplistáját a tavaszi beiskolázások  alapján.
 
   Az előző évhez hasonlóan a tanfolyamok közül a mérlegképes könyvelő áll az első helyen, ami nem meglepő, hiszen elismert és átlagon felüli kereseti lehetőséget jelentő szakképesítésről van szó. A lista második helyezettje a társadalombiztosítási ügyintéző, a harmadik pedig a bérügyintéző képzés.
 
A gazdasági képzések az élen

   Évek óta a gazdasági OKJ-s képzések vezetik a Perfekt toplistáját: a nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák. A munkáltató oldalán jelentkező igények miatt is szükség van ezekre a képzésekre, hiszen a pénzügyi-adójogi környezet gyakran változik, a pénzügyi-számviteli területen dolgozóknak pedig fontos, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. 

    A Nemzetgazdasági Minisztériumnál nyilvántartott névjegyzékek is azt tükrözik, hogy ezek a szakmák kelendőek: ma Magyarországon közel 60 ezer aktív mérlegképes könyvelő és több mint 6 ezer adótanácsadó van nyilvántartva.

   A 2013 őszén átalakult OKJ rendszerében is megőrizték népszerűségüket a pénzügyi-gazdasági képzések. Bár a korábbi 1300 tételes lista 632 szakképesítésre szűkült, és a képzések ideje is átalakult, továbbra is sokan érdeklődnek ezek iránt a szakképesítések iránt.
 
Miért ilyen népszerűek?
 
   Pénzügyi OKJ-s képzések mellett három érvet említenek leggyakrabban a hallgatók. Az első, hogy keresettek a munkaerőpiacon. A második, hogy a képzési idő hossza és a megszerezhető szakképesítések ár-érték aránya kiemelkedően jó. A harmadik érv pedig az, hogy az egymásra épülő pénzügyi szakképesítések tervezhető karrierlehetőséget jelentenek – mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

   Az OKJ-s képzések rugalmas időbeosztása lehetővé teszi, hogy munka vagy család mellett is részt lehessen venni a tanfolyamokon. Bársony Csaba szerint a beiratkozók egy része pályát szeretne váltani, ismereteit mélyítené, bővítené, de olyan is van, aki fizetését növelné, vagy előre szeretne lépni a vállalati hierarchiában. 

  Ezeknek a szakképesítéseknek az is az előnye, hogy a frissen érettségizettek pénzügyi vagy számviteli ügyintézőként éppúgy megtalálják a maguk számítását, mint a szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezők adótanácsadóként – tette hozzá.

Forrás: privatbankar.hu