Munkák, melyeket nők végeznek

Feminizálódott szakmák

Óvó- vagy tanító bácsiról elég ritkán hallunk, de például a gyermekorvosi pályát is jóval kevesebb férfi választja, mint nő – írja a profession.hu.

   A nők többsége úgynevezett nőies, feminizálódott szakmában dolgozik, gondoljunk például a pedagógus pályára, vagy az egészségügyi ápolók munkaköreire - írja Nagy Beáta, a TÁRKI kutatója egy tanulmányában
 
   A kimondottan női szakmák kialakulásának az az oka, hogy az eltérő nemi szocializáció és a nemi szerepeknek való megfelelés miatt a férfiak és a nők más-más pályákon indulnak el. Például az ápolók, a tanárok, a HR-esek és a könyvelőkközött jóval több a nő, mint a férfi. 
 
Hogyan zajlott ez a folyamat?
 
   Az egyik vélemény szerint a nők nagy számban benyomulnak egyes foglalkozásokba, leszorítják a kereseteket, és így a férfiak alig győznek menekülni az adott szakmából. A másik álláspont viszont azt hangsúlyozza, hogy a nők már csak azokba a foglalkozásokba tudnak bejutni, amelyeket a férfiak - éppen az előnytelen jövedelmi lehetőségek, vagy a rossz (romló) társadalmi presztízs miatt nekik átengednek - írja a szakember
 
   A nők és a férfiak ritkán mérettetnek meg egymással összehasonlítva, éppen ezért a nők ott képesek vezető állás betöltésére, ahol női beosztottak munkáját kell irányítaniuk. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak és a nők más-más gazdasági területen, szektorokban, foglalkozásokban helyezkednek el.
 
   Vannak persze kivételek: az orvosi pályán a sebész és a nőgyógyász szinte kizárólag férfi (nem véletlenül, hiszen ezekben a legnagyobb mértékű az anyagi siker), míg a gyermekgyógyászok között túlnyomó többségben találhatunk nőket (és ezzel együtt az előző szakterületekhez képest a gyermekgyógyászok társadalmi presztízse és kereseti lehetősége jóval kisebb).
 
Hol dolgozik több nő?
 
  Gloria Steinem amerikai nőjogi aktivista „rózsaszín galléros gettónak” nevezte azokat a munkaterületeket, amelyek azért vannak alulfizetve, mert túlnyomóan nőket alkalmaznak. Például az élelmiszer szektor, az irodai munka (titkárnő), azegészségügy (nővérek, ápolónők, védőnők) és az alapszintű oktatás (óvónők, tanítónők, illetve könyvtárosok) - hívta fel a figyelmet a Nőkért Egyesület.  Ezeknek a szakmáknak még a nevében is benne van a „nő” szó.
 
   A Központi Statisztikai Hivatal adataiból is kiderül: több nő végez szellemi munkát, mint férfi, ám a vezető pozíciókban a „szebbik nem” képviselői jóval kevesebben vannak.
 
   A fizikai foglalkozások esetében fordított a helyzet: ott a férfi munkavállalók száma magasabb.
 
   Egy amerikai felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak. A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra.
 
  A kutatásban résztvevők közel negyede úgy vélte, hogy a nők sokkal alkalmasabbak az adminisztrátori, asszisztensi feladatok elvégzésére, és 18 százalék szerint arecepciós munkát is a nőknek találták ki - derül ki a YouGov felméréséből. Afodrász, a légi utaskísérő és a tanító is inkább női szakma a válaszadók szerint.
 
Forrás: profession.hu