Tovább vitázik a szakszervezet és a közlekedési kft.

A BTDSZ eltűnt szabadságokat és az ehhez kapcsolódó össegeket kérte számon az SZKT-n
 
Nem csitul a vita a Szegedi Közlekedési Kft. és a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete között. Az már biztos, hogy Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve vizsgálatot folytatott a cégnél, és április 30-i hatállyal szabálytalanságokat is megállapított – írja a szegedcafe.hu.

   A történet lényege, hogy a BTDSZ eltűnt szabadságokat és az erre beállított pénzeket kérte számon az SZKT-n. A szakszervezet jogi lépéseket is tett. Tóth István Tibor igazgató szerint azonban a ki nem vett, fel nem használt, a dolgozók által tartalékolt szabadságokat át kellett hozni erre az évre, a kollégák munkabérjegyzékén feltüntették az előző évről áthozott szabadság mértékét. A cégvezető korábban úgy nyilatkozott, hogy nemhogy megtakarítás keletkezett volna, hanem a Szegedi Közlekedési Kft. tavalyi személyi jellegű juttatásai jóval meghaladták a tervezettet.
 
   „Volt egy 400 ezer forintos bírság, amit a felelősökön behajtottam. Tavalyi évben a 180 fős járművezetői állományból több mint húszan hagyták el a céget. A piacon viszont nincs ennyi járművezető, kiképzésük legalább fél év” – magyarázta a szükséges túlmunkák okát Tóth István Tibor, aki hangsúlyozta: a törvény nem engedi, hogy elvesszenek a szabadságok, de kifizetni sem lehet, így ebben az évben ki kell adni, amit meg is tettek.
 
   A BTDSZ közleményben tudatja, hogy visszautasítják az SZKT-igazgató azon korábbi sugallatát, miszerint a szakszervezet bejelentése miatt indított vizsgálatot a társaságnál a Munkaügyi Felügyelet. Mint írják: “ezen kijelentést, állítást a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezet visszautasítja, mivel annak tartalma, nem a valós tényeket tartalmazza és azt sugallja, hogy érdekképviseletünk bejelentést tett.”
 
   A BTDSZ mellékelt egy levelet is, amiben a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve azt írja, hogy nyilvántartásuk szerint a szakszervezet valóban nem tett bejelentést náluk.
 
   A BTDSZ közleményében kiemeli: nem jött létre megállapodás az SZKT és közöttük, a szabadságokat pedig nem lehet ledolgozni sem.