Július közepéig az államnak dolgozunk

Még mindig hazánkban az egyik legnagyobb a munkát terhelő adó mértéke az EU-ban

Magyarországon július közepéig az államnak dolgoznak az emberek, július 16. az adófelszabadulás napja, amikortól éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül - írta a Világgazdaság.

    A lap csütörtöki számában ismertetik az Ernst and Young ezt igazoló tanulmányát, amely többek között az adófelszabadulás napja alapján rangsorolja az EU tagországait. Az összevetés alapján Cipruson a legjobb a helyzet, ahol március 21. ez a fordulónap és Belgiumban a legrosszabb, ahol augusztus 6-ig megy a kereset az adók és járulékok kifizetésére.

    Az átlagos tényleges adóterhelés, amely figyelembe veszi az szja mellett az áfát és a tb-járulékot is, 53,86 százalék Magyarországon, ez az ötödik legmagasabb érték az EU-ban. Ezzel együtt az adófelszabadulás napja 22 nappal korábban jön el ma Magyarországon, mint három évvel ezelőtt, az egykulcsos szja 2011-es bevezetésének hatására.

    A felmérést az Ernst and Young a The Foundation for European Reform brüsszeli agytröszt és az Institut economique Molinari (IEM) megbízása lapján készítette el, az idén 5. alkalommal.