Ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek

Kúria:
 
 Egyenlő bért kell adni az azonos munkakörben dolgozóknak – a Kúria hozta ezt az ítéletet egy munkaügyi perben – írja a Blikk.

   Noha Magyarországon a legfőbb bírói fórum döntései nem kötelezőek a hasonló perekben, a bíróságok rendszerint figyelembe szokták venni az ítélethozatalnál. Így könnyen lehet, hogy a bére miatt panaszt emelő és pert indító úszómester ügye fenekestül felforgatja a munkahelyeket.
 
   Az úszómester – akinek nevét nem hozta nyilvánosságra a Kúria – azért indított munkaügyi pert, mert éveken át kevesebbet keresett, mint ugyanazt a munkát végző kollégái. Kezdetben nem volt különbség a bérükben, de egyik évben csak a kollégák kaptak fizetésemelést. Később a szokásos fizetésemeléseknél a többet kereső munkatársak bére arányosan tovább emelkedett.
 
   Főnöke arra hivatkozott, hogy a férfinak nincs felsőfokú végzettsége, míg a többet kereső kollégának van.
 
   Csakhogy az úszómesteri feladatok ellátásához nincs szükség diplomára, ez nem indok a magasabb fizetésre.
 
   Továbbá az uszodában senki nem szerzett közben olyan képesítést, amiért külön béremelés járt volna – mondta ki most a Kúria, amely évekre visszamenőleg megítélte az elmaradt fizetésemelést az úszómesternek. Mint tegnapi számunkban megírtuk, a fővárosi és a vidéki munkavállalók bére között kiugró a különbség, ám hogy az ítéletre alapozva nekik érdemes-e perrel próbálkozniuk, egyelőre kérdéses.
 
   – Amit a bíróság kimondott, az nem újdonság, más kérdés, hogy a munkáltatók mennyire tartották be az egyenlő bánásmód elvét – vélekedett Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A szakember szerint az ítélet után elképzelhető, hogy több hasonló munkaügyi per indul.
 
  Csaposs Noémi szerint ha különféle – senior, junior – kategóriákba sorolják be a cégek a dolgozókat, akkor lehet a szaktudás, tapasztalat alapján megállapítani a fizetéseket. Feltétel lehet az 1 vagy 5 éves munkatapasztalat, és ha mindkét kategóriához más bérezés társul, akkor már korrekten jár el a cég – fűzte hozzá a szakember.
 
  Dr. Kamarás Péter ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy akár munkaügyi ellenőrzéskor is vizsgálhatják, betartja-e a munkáltató az egyenjogúság elvét.

Forrás: Blikk