Kezdődik az Erzsébet-harc

Az Európai Bizottság perbe fogta a kormányt

A Fidesz kezdeményezésére közös nyilatkozatban védi az Erzsébet-program jövőjét, több családi és fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet. A programot szervező Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) erről szóló közleménye szerint ugyanis az Európai Bizottság döntése miatt veszélybe került az Európában egyedülálló program – írja a Népszabadság.

    Valójában arról van szó, hogy az étkezési utalványok piacáról kiszorított francia cégek érvelésének helyt adva, a bizottság perbe fogta a kormányt. Diszkriminatívnak találták ugyanis az adótörvények azon passzusait, amelyek szerint az MNÜA étkezési jegyei kisebb adóterhet viselnek, mint a más szereplők által kibocsátott jegyek.
 
    Ez annyit is jelent, hogy a program nem szűnik meg akkor sem, ha az Európai Bíróság helyt ad a bizottsági felvetésnek - legfeljebb az állami cég kénytelen lesz versenyezni a korábbi szereplőkkel. Igaz, ebben az esetben már előnyösebb pozícióból indul, mint versenytársai: mert míg a többiek hálózata időközben leépült, az övé szépen fejlődött.
 
   Most viszont Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, s mostani jelöltje, az első siket európa parlamenti képviselő is fellépett a program mellett a társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetésen. Megismételte azt az érvet, hogy a magyar adóintézkedések azért nem diszkriminatívak a piacon, mert az Erzsébet-utalvány nem profitorientált szolgáltatás. Hiszen közfeladatot ellátó szervezet az MNÜA bocsátja ki.
 
   Valójában azonban alapítvány cége teszi ezt meg. A tavaly már Zrt.-vé alakult Erzsébet Utalványforgalmazó 2013 első kilenc hónapjában 6,2 milliárdos árbevétel mellett 4,3 milliárd forintot költött el, ám 582 milliós nyeresége is keletkezett. A költségek között valóban ott lehet a tulajdonos-alapítvány támogatása is, de nem csak az. Eközben a nyereség felhasználásáról sincs igazán szó.
 
   A magyar érvek persze épp arról szólnak, hogy az alapítványnak odaadott összegből milyen támogatásokat valósítottak meg, amelyek nem lettek volna, ha a piacot nem irányítják át az új adószabályokkal az állami céghez. Az MNÜA-közlemény szerint a program segítségével több mint negyedmillió rászoruló jutott eddig kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséghez, és 2014 végére már 400 ezer lesz a számuk.
 
   A 2012-ben önmagában is húsz fős stábbal dolgozó alapítvány (a jegypiacot uraló cégnél ezen kívül az Opten adatbázisa szerint mintegy 170-en dolgoznak) a közlés szerint komoly munkát végzett külföldön is, és ezért több európai szociálturisztikai szervezetben lehet teljes jogú tag. Helyet kaptak például az ISTO, vagyis a Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet elnökségében is. Itt más országokkal is megismertetik a magyar rendszert, amelyet akár be is vezethetnek, hiszen az a közlemény szerint egyedülálló magyar sikertörténet, az elmúlt húsz esztendő legnagyobb és legsikeresebb szociális programja.
 
   A programot támogató konferencián felszólalók egytől egyig úgy vélték, jó, hogy kapnak támogatást. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Gyenes Piroska, aki elmondta: az általa képviselt közösség tagjainak nagyon sokat jelent, hogy jó körülmények között, nagyon kevés pénzért együtt tudnak üdülni, kikapcsolódni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője Bagyó Sándor, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács képviselője is örült annak, hogy részt vehetnek az Erzsébet-táborokban, és ismertethetik a fiatalokkal az általuk fontosnak tartott tudnivalókat. És Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője szerint is óriási az igény, rengetegen szeretnék igénybe venni a lehetőséget.
 
  Az Erzsébet-program jövőjének megmentése érdekében indított közös nyilatkozat aláírásához a fenti szervezeteken kívül csatlakozott még az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Magyar Szörf Szövetség is.
 
Forrás: Népszabadság