Kevés a pénz, késve fizetik az orvosok díját

Tolna Megyei Balassa János Kórház

Rendszerint késve kapják meg vállalkozói díjukat a Tolna megyei kórházban szerződéssel foglalkoztatott orvosok – derült ki egy doktor leveléből. Az intézmény vezetése nem cáfolta az állítást – írja a teol.hu.
 
   – Tavaly szeptember óta rendszeresen késve utalják számunka a vállalkozói díjunkat. Az első alkalommal még udvariasan érdeklődtem, és tűrtem a dolgot, de mostanra betelt nálam a pohár! – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében dr. Ollmann Anasztázia. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Pincehelyi Részlegének belgyógyász szakorvosa úgy fogalmazott, a legdurvább eset 2013 októberében volt. Akkor a díj fele a tárgyhó végén, a második fele csak november elején érkezett meg számlájára. Hozzáfűzte, a késlekedés az államtól kapott konszolidációs forrás után is fennáll a kórházban.
 
   – Nem számíthatunk időben a pénzünkre, amiért megdolgozunk. Ez emberileg is megalázó, nem beszélve a stresszről, amiben nap mint nap ellátjuk a feladatainkat – vélekedett a doktornő. Aki azt is megosztotta lapunkkal, hogy számára még azért jelent gondot a késve történő kifizetés, mert egyedül neveli hat éves fiát. Bébiszitterek vigyáznak csemetéjére, amikor ő dolgozik, ugyanis párja súlyos beteg, gyógykezelésekre szorul. – Az egész országban gondot jelent az orvosok külföldre történő vándorlása, a szakemberhiány. Megvallom, bennem is felmerült a határon túli munka. Ettől eddig az tartott vissza, hogy a gyermekemet magyarnak szeretném nevelni, s bármilyen színvonalasak is az osztrák, német, angol iskolák, ott nem fogják a Hunyadiakat, vagy éppen Rákóczit oktatni neki – tette hozzá dr. Ollmann Anasztázia.– Valóban vannak anyagi problémáink, ami miatt a fizetési határidőket sem tudjuk betartani – reagált levelében dr. Muth Lajos. A Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató-főorvosa részletezte, sajnos előfordult az utóbbi időben – a betegellátás alapvető feltételeinek biztosítása érdekében –, hogy egyes vállalkozói számlák kifizetése is késett. Hangsúlyozta, a közreműködői szerződéssel foglalkoztatott orvosok számláinak kifizetése mindig is prioritást élvezett, ennek is köszönhető, hogy csak az utóbbi időben voltak kénytelenek szembesülni ezzel a problémával, holott a kórház fizetési nehézségei már jóval korábbról fennállnak.
 
   – Tekintettel arra, hogy a felettes szerveink és a Kórházszövetség is tisztában van az egészségügyi intézmények finanszírozási gondjaival, a legfelsőbb szintről várjuk a megoldást. Bízunk az egészségügyi kormányzati posztok tisztázódása utáni gyors intézkedésben, egyelőre azonban a kollégák fokozott türelmét kell kérnünk. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a kórház pénzügyi nehézségei minél kisebb mértékben legyenek érezhetőek, ennek ellenére kisebb-nagyobb csúszásokkal a jövőben is számolni kell – vetítette előre dr. Muth Lajos.
 
Bonyhádon és Dombóváron nem tendencia a késés
 
   – Nálunk soha nem fordult elő, hogy jelentős csúszással kapták volna meg fizetésüket a kollégák – válaszolta kérdésünkre dr. Barcza Zsolt. A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgató-főorvosa arról biztosított, bár vannak kisebb-nagyobb nehézségeik, kiegyensúlyozott a völgységi egészségügyi intézmény gazdasági helyzete.
 
  Dr. Kerekes László tájékoztatása szerint Dombóváron sem tendencia, hogy a dolgozók késve kapják meg a bérüket. A Szent Lukács Kórház főigazgató-főorvosa kivételként egy esetet említett. Tavaly ősszel, amikor az eladósodásuk olyan mértéket öltött, akkor valóban volt rá példa, hogy a kórház dolgozói nem kapták meg határidőre a fizetésüket, de erről előre tájékoztatták őket, és azóta is rendben mennek az utalások.
 
Forrás: teol.hu