Kollektív szerződés a repülőgépiparban

A LIGA Szakszervezetek “Legjobb példa” sorozatot indít olyan kollektív szerződések bemutatásával, amelyek egy-egy vállalatnál hosszú távon biztosítják a munkabékét és ezáltal mindkét fél - a munkáltató és munkavállaló - érdekeit, amely jellemzően messze többről szól, mint egyszerűen a munkabérekről. A “Legjobb példa” sorozat célja bemutatni, hogy szakszervezet alapítással, és a reprezentativitási küszöb elérésével (10%) kollektív szerződések köthetők bármely vállalatnál, amely a példákban bemutatott, speciális előnyöket biztosíthatja bármely munkahelyen. A Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete két vállalatnál - az Aeroplexnél és a Lufthansa Techniknél - kötött kollektív szerződést, melynek rendelkezései minden munkavállalóra vonatkoznak.
  
Az Aeroplex Kft. repülőgép-, hangár-, forgalmi-, és berendezéskarbantartással foglalkozik. A MALÉV-leányvállalat utód a hazai polgári repülést megrázó átalakulások ellenére sikeresen működik a piacán. A társaság spanyol, norvég, orosz, portugál, német megrendelésre, vagyis nemzetközi piacra dolgozik. A hangárkarbantartás területén, ami a repülőgépek − általában évente történő − részletes átvizsgálását és javítását jelenti, bevételeinek csupán 17 százaléka származott a Malévtól. A társaság összes árbevételének azonban mintegy fele a Malévtól kapott megbízásoknak volt köszönhető, a légitársaság leállásával pedig olyan szolgáltatásportfóliók estek ki, melyeket a cég csak a Malévnak nyújtott. Ilyen nehéz piaci körülmények között is talpon maradt azonban a vállalat, s ez a Malév csődje idején különösen borús kilátásokra való tekintettel komoly sikernek számít. Ehhez a sikerhez az 1993-ban megkötött és időközben többször módosított kollektív szerződés is hozzájárult. A hosszútávú együttműködés a szakszervezet és a vállalatvezetés között visszaköszön a kollektív szerződés alábbi, különleges pontjaiban.
 
A végkielégítések tekintetében a Munka törvénykönyvében előírt javadalmazások felett egy-hat havi munkabért folyósítanak.
Hűségjutalomként (törzsgárda) a 20 évnél hosszabb szolgálati idejű munkavállalók bérük 100%-ára jogosultak és az ezt követő 5 évente további törzsgárda jutalmat kapnak. A 40 éves munkaviszonnyal rendelkező kollégákat életmű díjjal jutalmazzák. Az erősen specializált és nagy követelményeket támasztó repülőgép műszaki szegmensben - hiszen nagy utasszállítókat az országban nem sok helyen javítanak - gyakori és elismerésre méltó, ha valaki évtizedeken keresztül azonos színvonalon képes ellátni feladatait. Ez a pont ezen szakemberek anyagi és erkölcsi elismerését célozza.
A Munka törvénykönyvében foglalt 250 maximális túlóra helyett a kollektív szerződés alapján évente maximum 200 rendkívüli munkaórát köteles egy munkavállaló dolgozni. Ha ez a rendkívüli munkavégzés pihenőnapra esik, akkor a munkaszüneti bérezés szerint ellentételezik.
Ha egy munkavállalót más munkakörben foglalkoztatnak - amelyre évente 44 napban van lehetőség - a helyettesített munkakör bérének 50%-a illeti meg saját javadalmazásán felül.
Az Aeroplex gyakran végez külföldi repülőtereken szolgáltatásokat. Ezeken a kiküldetéseken a dolgozóknak a napidíjon felül az utazási időre is pótlék jár.
A kollektív szerződés tartalmazza a felelősségre vonási rendszert is,
A szakszervezet részt vehet felelősségre vonási tárgyalásokon. Nyilvánvaló előny, ha egy munkajogban járatosabb szakember képviseli a munkavállaló érdekeit egy ilyen konfliktusos helyzetben.
A kollektív szerződés a munkaadó érdekében tér el a Munka törvénykönyvétől a munkaidőbeosztásban, mivel különleges iparágban tevékenykedik (pl. a forgalmi repülőgép kiszolgálás esetén szükséges az éjszakai munkavégzés)
A kollektív szerződésben a törvényesnél előírtnál több szabadságról egyeztek meg a felek, gyermekek és szolgálati idő függvényében.
Rendkívüli teljesítményeket a kollektív szerződés beosztásonként rögzített prémiumokkal jutalmaz, esetenként 102 000-167000 forinttal.
A kollektív szerződés melléklete a vállalati értékrend (GALHAM), ami a fizetésemeléskor és a magasabb munkaköri kategóriába kerülés esetén automatikusan szabályozza a béreket.
A 2005-ben bevezetett Cafetéria rendszer a kollektív szerződésben van rögzítve.
 
A kiemelt pontok jól szemléltetik a kollektív szerződés előnyeit mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára. A kölcsönös elégedettség pedig komoly helyzetelőnyhöz juttathat egy céget válságos időkben is. Kollektív szerződéseket kell kötni minél több munkahelyen Magyarországon, a rendezett munkaügyi kapcsolatok érdekében – szorgalmazza a LIGA szakértői csapata, amely épp egy ilyen, többek között a munkahelyek kollektív szerződéssel való lefedettségének növelését célzó, az Európai Unió által finanszírozott projekt közepén tart. Tanácsadóik regionális, megyei szinten is készséggel nyújtanak az adott vállalatoknál jogi segítséget a kollektív szerződések megkötéséhez, illetve annak előfeltételeként a szakszervezet megalapításához. Részletesebb információkat a projektről, a kollektív szerződések előnyeiről, és az érdekvédelmi tanácsadók elérhetőségeiről a www.amunkaert.hu weboldalon, valamint további információkat a szakszervezetekről a www.ligaszakszervezetek.hu weboldalon találnak az érdeklődők.

A dokumentum letölthető erről a linkről.