LIGA Szakszervezetek: Az internetadó ügye is rávilágított a szociális párbeszéd fontosságára

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a döntést, de ezzel is igazoltnak látja a szociális párbeszéd bevett formáinak alapvető szükségességét. 

   A kormányfő indoklásul azt mondta: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert kialakult „egy félelmeket előhívő vízió”, amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis „a vita félrecsúszott”, „nincs meg a közös alap”; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni - mert „a távközlés áthúzódik az internetre” -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük. Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, „ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem” - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök egyúttal azt is bejelentette, hogy nemzeti konzultációt kezdeményez az internetről. 
 
   A LIGA Szakszervezetek az elsők között emelte fel a hangját a tervezett internetadó ellen, és örömmel nyugtázza annak visszavonását. Ugyanakkor figyelmeztető jelként értékeli a történteket arra vonatkozóan, hogy a mindenkori kormánynak nem ad hoc módon kell törvényeket gyártania, hanem aktívan részt kell vennie a fejlett demokratikus államokban alapvetőnek tartott szociális párbeszéd intézményrendszerében. 
 
   A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, és az alsóbb szintű többoldalú egyeztető fórumok működtetése elengedhetetlen feltétele a jó kormányzásnak, amelyek segítségével ráadásul elkerülhetőek az olyan durva tévedések is, mint a legutóbbi internetadós ötlet. 
 
   A LIGA Szakszervezetek szerint a nemzeti konzultációkkal nem válthatóak ki a társadalmi párbeszéd intézményei, hiszen egyrészt tapasztalatból tudjuk, hogy óriási költségek mellett is nagyon alacsony a válaszadási hajlandóság ezekre a levelekre, másrészről olyan - szakmaiatlan - megfogalmazásban kerülnek a kérdések a lakosság elé, amelyekre sok esetben nem lehet helyes választ adni. Mindezek mellett az egyszeri levélküldés nem tekinthető párbeszédnek, de még konzultációnak sem. Puszta formaság. A LIGA Szakszervezetek ezért továbbra is azt várja a kormánytól, hogy aktívan vegyen részt a társadalmi párbeszédben, és csak szakmailag és társadalmilag indokolt és támogatott kezdeményezésekkel folytassa a törvényhozást. 
 
 
LIGA Szakszervezetek