A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete visszautasítja a VOSZ javaslatát

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kiáll a létbizonytalanság küszöbére sodort, alacsony béren foglalkoztatott és kiszolgáltatott kereskedelmi dolgozók érdekei mellett!

   A szakszervezet határozottan visszautasítja a VOSZ javaslatát „hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötnék, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. „
 
   A szakszervezet leszögezi,  az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az új Mt. azon feltevése mely szerint a munkáltató és munkavállaló azonos pozícióból tárgyal, illúzió. Éppen ellenkezőleg, a munkavállalók kiszolgáltatottabbak lettek. A munkahelyén megfélemlített munkavállaló nyilatkozat tételének önkéntessége csak látszat, sokan  nem merik őszintén felvállalni a valós szándékukat, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket.
 
   A VOSZ nyilatkozata is rámutat arra, hogy a legtöbb dolgozó csak a bérpótlék  miatt vállalja a vasárnapi munkát, azért, mert az alacsony alapbérből nem tud megélni. Az alacsony bérszint önmagában is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat.
 
   A KDFSZ magasabb pótlékok helyett magasabb, a  tisztes megélhetést biztosító   alapbért követel a kereskedelmi dolgozóknak. Álláspontja szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést.

Kelt: 2014. november 16.
KDFSZ vezetősége