A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet csatlakozott a Mozdonyvezetők Szakszervezete által, a „Békés menet a korkedvezményért!” felhívással meghirdetett demonstrációhoz

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet csatlakozott a Mozdonyvezetők Szakszervezete által, a „Békés menet a korkedvezményért!” felhívással meghirdetett demonstrációhoz.

  A jelenlegi korkedvezményes nyugdíjra jogosító  szolgálati idő megszerzésének lehetősége 2014. december 31-gyel megszűnik.  A korkedvezmény intézménye biztosította a foglalkozás-egészségügyileg alkalmatlanná vált munkavállalók tisztes visszavonulását. A mozdonyvezetők mellett az autóbuszvezetőknek is elemi érdeke, hogy a korkedvezmény rendszere akár átalakítással is, de fennmaradjon. A kormánynak újra kell gondolni döntését és be kell látnia, hogy a korkedvezmény felszámolásával, egy 60 év feletti autóbuszvezető a jövőben a közlekedés-biztonság veszélyeztetésével fogja végezni munkáját.  
 
   50 év felett az autóbuszvezetők többségénél megjelennek a gerincoszlop problémák, szív és érrendszeri megbetegedések, és emiatt a későbbiekben alkalmatlanná válnak a járművezetésre.  Az autóbuszvezetőknél a rossz és balesetveszélyes utakon való közlekedés, valamint a feszített munkarend folyamatos stresszes állapotot vált ki, és ez előidézheti a tumoros megbetegedések kialakulását. Számtalan esetben fordul elő, hogy autóbuszvezető kollégáink nem érik meg a 60 évet.

  Abban az esetben, ha a demonstrációt követően azonnal nem kezdődnek meg a szakszervezetekkel a tárgyalások, akkor folyamatos nyomásgyakorlás mellett kell kikényszeríteni a kormánytól a korkedvezmény rendszerének további fenntartását.
Elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi feltételek mellett ezekben a munkakörökben 65 - esetleges nyugdíjkorhatár emelése után – 70 éves korig, el tudnák látni a feladatukat az érintett munkavállalók.

Dobi István
SZAKSZ elnök
www.szaksz.hu

    Kiadó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet