VDSZ: A Honkook olyan zászlóshajó, amelyen nem tűrik a szakszervezetet

A Hankooknál évek óta fennálló szakszervezet-ellenes, sőt időnként törvénytelen munkaügyi és munkavédelmi viszonyokra hívja fel a miniszterelnök figyelmét a vegyipari szakszervezet. A VDSZ ezt annak kapcsán teszi, hogy Orbán Viktor a napokban kijelentette, a koreai gumigyártó cég egyike a hazánkban működő „két hatalmas zászlóhajó”-nak. A VDSZ elvárja, hogy a kormány tartassa be a céggel a munkajogi és munkavédelmi törvényeket.

   Úgy tűnik, a miniszterelnöknek fogalma sincs róla, hogy mi zajlik a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási üzemében, máskülönben nem magasztalná az egekig ezt a céget – írja közleményében a vegyipari szakszervezet, utalva Orbán Viktor szöuli kijelentésére, miszerint a koreai gumigyártó hazánk egyik hatalmas zászlóshajója.
 
    A VDSZ leszögezi: munkahelyteremtés szempontjából a Hankook legalább annyira fontos bázis, mint bármelyik üzem, ahol akár csak eggyel több új embert tudnak foglalkoztatni, s ezzel megmenteni a munkanélküliségtől, a munkajogi törvények betartása alól azonban a leghatalmasabb „zászlóshajót” sem mentheti fel senki és semmi. A Hankook ugyanis nem hajlandó beletörődni, hogy a magyar munkahelyeken a dolgozók érdekeiért valódi szakszervezeti munka folyik, s a helyi érdekvédelmi vezetők nem a cégvezetés ízlése szerint bólogató marionett bábuk, ezért évek óta folyamatosan harcban áll a mozgalommal. A szakszervezeti munka ellehetetlenítése miatt az elmúlt években több érdekvédő önként, mások a cég nyomására távoztak a gyárból - állítja Székely Tamás.
 
   A VDSZ elnöke emlékeztet: a multicéget már 2007-ben is többször megintették, szeptemberben például az OMMF a munkaügyi szabálytalanságok miatt nyolcmillió forint bírságot szabott ki, novemberben pedig az akkori szociális és munkaügyi miniszter a munkaügyi előírások megsértése miatt felfüggesztette a 143 millió forint képzési támogatás folyósítását. A mérlegelésnél döntő szerepe volt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által lefolytatott vizsgálatoknak, amelyek során kiderült, hogy a munkavállalók jogait sértő hiányosságok miatt a cég munkajogi kapcsolatai nem rendezettek. Ezek a bizonyos kapcsolatok azonban, azóta sem rendezettek -enyhén szólva sem -, a VDSZ sorra nyeri a cégvezetés jogtalanságai, a szakszervezeti vezetők törvénytelen elbocsátásai és egyéb vétségek miatt indított munkajogi pereket - állítja a szakszervezet. Ezért érthető, hogy a menedzsment nem kedveli az érdekvédőket. De a dolgozói érdekvédelemzavartalan működésének biztosítása nem kedv kérdése, hanem törvényi előírás - jelentette ki Székely. 
 
   A szakszervezet támogatja a Hankook munkahelyteremtő ambícióit, ha hajlandó lesz végre a cég az európai normák és törvények szerint működni, vagyis elfogadni, hogy a szakszervezetnek és a dolgozóknak olyan jogaik vannak itt Magyarországon, ami talán Dél-Koreában ismeretlen, de attól ezeket még itt be kell tartani.
 
   A VDSZ elvárja, hogy a kormány kényszerítse a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetését a törvényes működésre, ami a szakszervezeti munka biztosítására is kiterjed - szögezi le a szakszervezet.