Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete: Békét a kereskedelemben!

 Békét a kereskedelemben! A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete korábban támogatója, és egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás törvényjavaslatának. Ugyanakkor eddig sem és korábban sem értettünk egyet olyan változtatással, amely eredményeként csökken a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember tud dolgozni a jövőben. Azt látjuk, hogy a most zajló vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról rossz irányba ment, és a fontos garanciákat egyáltalán nem érinti. Ezért higgadtságot kérünk a jogalkotótól

Az elmúlt hetekben váratlanul előkerült jogszabály-tervezetek súlyosan támadják a kereskedelem egészét. Az áruházláncok megbüntetésével, fenyegetésével, végső soron Magyarországról történő kiszorításukkal súlyosan veszélyeztetik az ott dolgozók munkahelyeit, az érintett családok létbiztonságát, megélhetését.

Ez a szándék és gyakorlat megosztja a vásárlókat, de a munkavállalókat is, és ellehetetleníti az értelmes szakmai vitát a vasárnapi nyitva tartásról is. Nem lehet a vasárnapról úgy vitázni, mint a láncokra mért hetedik csapásról.

Szakszervezetünk számára elsősorban a munkavállalók érdekének képviselete fontos. Elfogadhatatlan a kereskedelemben mára kialakult rendkívül alacsony bérszínvonal. Ez egyrészt egyre inkább megnehezíti a megélhetést (a nettó minimálbérek nem érik el a létminimum szintjét), másrészt egyre nehezebben található munkaerő ilyen keresetek mellett, ami a jelenleg is dolgozók leterheltségét iszonyatosan megnöveli.
    

A Kormány a jövő évi bértárgyalásokban sem kíván érdemben részt venni (például adócsökkentéssel), rábízva azt teljes egészében a munkáltatókra és a szakszervezetekre, miután azért a cégek gazdálkodását igen megnehezíti. Ilyen körülmények között kevés esélyünk van a dolgozói szegénység enyhítésére, jelentősebb bérfejlesztésre, ami még inkább felerősíti a vasárnapi pótlékok, keresetek féltését.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a jelenlegi helyzetben azt támogatja, hogy:
•   ebben a formában ne kerüljön elfogadásra a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, hanem az együtt kerüljön tárgyalásra a minimálbérrel, a garantált bérminimummal és a bérfejlesztéssel. Ennek kapcsán garanciákat várunk el a kormánytól és a munkáltatóktól, hogy a vasárnapi bérpótlék kiesése esetén ne csökkenjen az eddigi keresete a dolgozóknak;
•   erősíteni kell a vasárnap pihenőnap jellegét, több vasárnap legyen szabad, és a munka törvénykönyvében meg kell emelni a vasárnapi pótlékot. De mindezt úgy, hogy a kereskedelemben dolgozók számára pedig lehetővé kellene tenni az önkéntes munkavállalást, akár kollektív szerződésekben meghatározva a szabályokat.
•   a kormány növelje a munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések számát, erősítse meg a hatóságokat, hogy a jogszabályok betartatása által a dolgozók kiszolgáltatottságát, túlterheltségét csökkenteni lehessen. Hagyjuk a kereskedelmet békében dolgozni! A válság elmúltával talán lehet értelmes vitát folytatni a vasárnapi munkavégzésről.

2014. december 1.                                       

Dr. Sáling József
a KASZ Elnöke

    Kiadó: Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete