SZEF: 5%, de minimum havi 10 000 Ft azonnali béremelést követelünk a közszféra minden munkavállalójának!

 A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Ügyvivő Testülete (ÜT) 2015. január 6-ai ülésén megvitatta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Monitoring Bizottságában megszületett megállapodással kapcsolatban kialakult helyzetet. Megvizsgálta az előzményeket és értékelte a versenyszféra szakszervezeteinek döntését és annak következményeit. Egyetértve megerősítette a SZEF vezető tisztségviselői által 2014. december 30-án kiadott nyilatkozatban foglaltakat.

   A SZEF ÜT megállapította, hogy a megállapodás tartalma és esetleges megvalósítása valamennyi munkavállalót és nem csak a versenyszférában dolgozókat érinti. A közszféra tekintetében egyre több közalkalmazottra, köztisztviselőre és más foglalkoztatottra vonatkozik a minimálbér és a garantált bérminimum, mivel ezek – a hetedik éve tartó bérbefagyasztás miatt – egyre több fizetési fokozatot fednek le a különböző illetményrendszerekben, továbbá jelentős a közszférában munkaviszonyban foglalkoztatottak száma is.
 
   A SZEF továbbra is kitart az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésein már többször ismertetett követelése mellett, amelyben egy többéves bér felzárkóztató megállapodás, induló értékeként 5%, de minimum havi 10 000 Ft azonnali béremelést követelünk a közszféra minden munkavállalójának 2015. január 1-jétől!
 
   A SZEF ÜT határozott álláspontja szerint a megállapodás törvénymódosításokra vonatkozó, (semmilyen garanciát nem tartalmazó) részei – a Munka Törvénykönyve, a Sztrájktörvény, a nyugdíj-szabályok jövőjével kapcsolatos tárgyalások – nem tartozhatnak a VKF kizárólagos hatáskörébe. Ezek valamennyi munkavállalót, a magyar társadalom egészét érintik.
 
   A fentieket figyelembe véve a SZEF ÜT elengedhetetlennek tartja a teljes körű – a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió szabályainak megfelelő – három oldalú szociális párbeszéd intézményes fórumának megteremtését. Ezért követeljük a kormánytól egy olyan makroszintű párbeszéd fórum létrehozását, amely a munka világára vonatkozó általános szabályok tekintetében valamennyi reprezentatív munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezet számára lehetővé teszi a tárgyalásokon való részvételt függetlenül attól, hogy az OKÉT vagy a VKF keretében rendelkezik tárgyalási jogosultsággal.
 
Budapest, 2015. január 6.
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete