Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet: Magyarországon a közlekedési dolgozók, csak papíron sztrájkolhatnak

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tiltakozik, és a sztrájk, valamint a személyszállítási törvény azonnali módosítására szólítja fel az Orbán kormányt. Az említett hatályos jogszabályok – együttes és egymásra épülő előírásai – alapján, a sztrájk idejére, elégséges szolgáltatásként a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratok, 90 %-os közlekedtetését írja elő.

A SZAKSZ által kitűzött öt napos sztrájk megtartásával, a fentiek alapján lehetetlennek látszik a szakszervezet bérkövetelésének kikényszerítése a munkáltatónál.

A SZAKSZ úgy gondolja, hogy Magyarországon az autóbusz-közlekedésben dolgozó munkavállalóknak, csak papíron van joga a sztrájkhoz, azt nyomásgyakorlásként hatásosan nem gyakorolhatja.

Tudomásunk szerint, az EU egyik tagállamában sincs példa arra, hogy a sztrájk ideje alatt 90 %-ban kellene közlekedtetni a menetrend szerinti járatokat és a sztrájk, csak a járatok 10 %-át érintené. A hét első munkanapján még ennél is magasabb, 95 %-os járatindítást kellene biztosítani a sztrájk alatt!

A hatályos jogszabályok alapján, az elégséges szolgáltatás mértékét a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. határozta meg.


Dobi István
SZAKSZ elnök  
    Kiadó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet