Magánbiztonsági Dolgozók Demokratikus Szakszervezete: töröljék el a készenléti jellegű munkakört

  Az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociális Ügyek, és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága a CHAP(2013)1644 számon nyilvántartásba vett, de a 6332/14/EMPL és a NIF 2014/4174 számon az EU Pilothoz továbbított határozatában megállapításra került, hogy a 2012. évi I. tv. 91. paragrafusa, azaz a „készenléti jellegű munkakör” az EU 2003/88/EK irányelvének 3., 17., és 22. Cikkejébe ütközik.

    A készenléti jellegű munkakör lehetővé teszi, hogy a munkavállalókat bérpótlékok kifizetése nélkül túldolgoztassák, és ezzel a heti szabadnap, valamint a rendes heti pihenő nap sem kerülhet kiadásra. A Közösségi Jogban túlórákkal együtt is legfeljebb heti 48 órában van maximalizálva a munkaidő, viszont a készenléti jellegű munkakörrel akár 72 óra munkavégzésre is kötelezheti a munkavállalót a munkáltató, így 2-3 főt megspórolva.

    A készenléti jellegű munkakör eltörlését szorgalmazzuk, mellyel egyrészt a munkanélküliség is jelentősen csökkenhet (a kieső időre is munkaerőt kell biztosítani), másrészt a bérpótlékokra való jogosultsággal a munkabérek is növekedhetnek.
    A foglalkoztatás anyagi terheit is érdemben csökkenteni szükséges.

    Kiadó: Magánbiztonsági Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MDDSZ)