DDDSZ: Az ellátó több száz ember munkanélküliségét okozza

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) megdöbbenve értesült az NFM közleményében közölt és a kormányzati sajtótájékoztatón elhangzott információról, miszerint a központi dohányellátó felállításával 400 új munkahely jön létre. Hiszen hiába fog a trafikellátó 400 embert foglalkoztatni, miközben 1000-1200 ember munkáját szünteti meg. A dolgozók aggódnak a jövőjük miatt.

 „Ez az állítás nem ad reálisképet és nem fedi a teljes valóságot. Számításaink szerint a jelenlegi rendszer 1000-1200 olyan értékesítési és logisztikai területen dolgozó, és annak támogatásában közreműködő munkavállalót foglalkoztat, akiknek a munkája és családjának megélhetése veszélyben van. Ebből az ellátó mindösszesen kb. 400 embert fog tovább foglalkoztatni, és ezzel egyidejűleg minimum 600 embert fog utcára tenni. Így a mérleg sajnos erősen negatív.” – ismertette a szakszervezet álláspontját Csizmadia Lajos, a DDDSZ szóvivője.

A törvény tavaly decemberi megszavazása óta dohányipari dolgozók százai aggódnak megélhetésükért, hiszen több száz munkahely kerül megszüntetésre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye és Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az új trafikellátó országosan közel 400 új munkahelyet fog teremteni. Az azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy a dohányforgalmazók nagykereskedelmi egységeit a törvény értelmében novembertől meg kell szüntetni, és ezzel több száz ember fog az utcára kerülni. Ezt a két számot mérlegre téve a trafikellátó egyértelműen tömeges munkanélküliséget okoz. Többen bizakodnak, hogy állást találnak a létrejövő új szervezetnél, de tekintve hogy az új rendszer sokkal kevesebb munkakörrel fog működni, a munkavállalók többsége novembertől állás nélkül marad.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy kiálljon a munkavállalókért, tavaly decemberben például forgalomlassító felvonulással és a sajtót bejárt, képviselőknek szánt csokoládéval demonstráltak a törvény megszavazása ellen. Már akkor felhívták a kormány figyelmét a trafikellátó létrehozásával bekövetkező tömeges elbocsátási hullámra.