A szakszervezet levélben kéri a dohányellátó nyerteseit az új munkahelyek fair elosztására

Miután a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Continental-cégcsoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. kapta meg a trafikellátó üzemeltetési jogát, az NFM közleményéből az is kiderült, hogy a dohánykiskereskedelem-ellátási feladatok teljesítésére közösen felállított, újonnan létrejövő vállalat kb. 400 dolgozónak ad majd munkát. A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete abban látja legfőbb feladatát, hogy a jelenlegi értékesíti rendszerben összesen dolgozó 1000-1200 főnek november 1-e után is megélhetést biztosító munkahelye legyen. Ezért arra kérte a két nyertes céget, hogy a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor minden, jelenleg versenytárs vállalatnál foglalkoztatott munkavállaló valós lehetőséget kapjon az állások betöltésére.

Országos szinten a dohányértékesítésben foglalkoztatott mindegy 1000-1200 embernek csupán a harmadára lesz szükség az új rendszer felállásával. Tehát a legpozitívabb számítások szerint is minimum 600 munkavállaló veszítheti el jelenlegi pozícióját és biztos megélhetését. A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete most a két nyertes ajánlattevő – a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., illetve a Tabán Trafik Zrt. – együttműködését kéri abban, hogy a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor a fair play és az egyenlő bánásmód elvei érvényesüljenek, és az új rendszerben mindenki azonos eséllyel indulhasson az álláskeresésben és a munkakörök betöltésében.

 „Szakszervezetünk jelenleg 520 tagot tömörít, és sokuk számára a központi dohányellátó novemberi indulási dátuma egyet jelent majd a munkanélküliséggel. Főként a területi értékesítésben dolgozók érintettek, illetve az ő munkájukat támogató háttérszemélyzet aggódik.”- fogalmazott Csizmadia Lajos, a szakszervezet szóvivője, majd hozzátette: „Az érintett emberek rendkívül nagy rálátással rendelkeznek az értékesítésre, bármely vállalat foglalkoztatásában is állnak jelenleg. Minden dohánygyár nagy hangsúlyt helyezett ugyanis saját disztribúciós rendszere, illetve az abban dolgozók fejlesztésére, így a sokszor évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalók biztosan jelentősen hozzá tudnának járulni az új ellátó által felállításra kerülő rendszerhez is, érkezzenek azok bármelyik versenytárs vállalattól.”

A DDDSZ hivatalos levélben fordult a két nyertes ajánlattevőhöz, melyben a cégek együttműködését kérte és személyes érdekegyeztetést javasolt. A jelenlegi szituációban a szervezet legfontosabb feladatának tartja, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel segítse tagjai további foglalkoztatásának esélyét, akár a jelenlegi vállalatoknál, vagy az új Kiskereskedelmi Ellátónál.